Domaći dizani kolač



U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak.

Recepti - 1 - slika

 Tijesto:

  • 40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu:
  • 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina.
  • Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže.
  • Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati.

Nadjev:

ORASI

  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

ROGAČ

  • 250 g mljevenog rogača
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

MAK

  • 250 g mljevenog maka
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem.

Prosjek: 4.7 (+3)
40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu: 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina. Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže. Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati. Nadjev: ORASI 200 g mljevenih oraha 1 vanilin šećer 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. ROGAČ 250 g mljevenog rogača 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. MAK 250 g mljevenog maka 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
četiri i jednako je šest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika miljac's

super je ovaj kolač

Slika korisnika Nasi's

najbolja je topla, orehova sa grožđicama uz šalicu bijele kave

Slika korisnika gaby's

ma super probala sam ga

Slika korisnika Ivana Markota's

kolac je fantazija mmmmmmmm......

Slika korisnika Marija's

Zbog praktičnosti, kvasac sa toplim mliljekom možete pomiješati u jamici koju ste napravili u zdjeli brašna od kojega želite pripremiti kolač

Slika korisnika Zora Gibe's

Pravila sam ga, ma super je!! =D>

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Zvuči dobro ,, pravim za vikend,, napisat ću komentar

Slika korisnika l bijelic's

ZELO DOBER JE A PROBAJTE Z KOKOSOVIM NADEVOM JE SUPER za testo je enako dodati samo malo kakao . Nadev kokos polijes z toplo slatko smetano sladkor limonin sok rum jajce namazi i opa pecica dela SUPER !

Slika korisnika Silva53's

Nema komentara od nepoznatog autora, jeste probali kolač napraviti? Jel Vam sv ok ispalo, sve jasno? Ovi kolači imaju stvarno dugu tradiciju

Slika korisnika explorer's

U kontinentalnoj Hrvatskoj ovaj kolač se zove gibanica. Savijača se zove štrudl, a pita je pita (od prhkog tijesta).

Slika korisnika l bijelic's

VSE JE DOBER SAMO VOJA DO DELA HVALA VAM NA DOBRIM RECEPTIMA!

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Kolač je super, jednostavan za napraviti , moji unučicama nema ništa ljepseg

Slika korisnika Marica Viljevac Coti Ademaj's

ovog kolaca jako volim

"Još jedan recept iz TOP 50"