Domaći dizani kolač

U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak.

Recepti - 4 - slika

Tijesto:

  • 40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu:
  • 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina.
  • Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže.
  • Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati.

Nadjev:

ORASI

  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

ROGAČ

  • 250 g mljevenog rogača
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

MAK

  • 250 g mljevenog maka
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

Priprema

sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem.

Prosjek: 4.2 (+6)
40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu: 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina. Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže. Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati. Nadjev: ORASI 200 g mljevenih oraha 1 vanilin šećer 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. ROGAČ 250 g mljevenog rogača 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. MAK 250 g mljevenog maka 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna Priprema sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.2 (+6)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
šest - = jedan
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
1
Slika korisnika miljac's

super je ovaj kolač

2
Slika korisnika Nasi's

najbolja je topla, orehova sa grožđicama uz šalicu bijele kave

3
Slika korisnika gaby's

ma super probala sam ga

4
Slika korisnika Ivana Markota's

kolac je fantazija mmmmmmmm......

5
Slika korisnika Marija's

Zbog praktičnosti, kvasac sa toplim mliljekom možete pomiješati u jamici koju ste napravili u zdjeli brašna od kojega želite pripremiti kolač

6
Slika korisnika Zora Gibe's

Pravila sam ga, ma super je!! =D>

7
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Zvuči dobro ,, pravim za vikend,, napisat ću komentar

8
Slika korisnika l bijelic's

ZELO DOBER JE A PROBAJTE Z KOKOSOVIM NADEVOM JE SUPER za testo je enako dodati samo malo kakao . Nadev kokos polijes z toplo slatko smetano sladkor limonin sok rum jajce namazi i opa pecica dela SUPER !

9
Slika korisnika Silva53's

Nema komentara od nepoznatog autora, jeste probali kolač napraviti? Jel Vam sv ok ispalo, sve jasno? Ovi kolači imaju stvarno dugu tradiciju

10
Slika korisnika explorer's

U kontinentalnoj Hrvatskoj ovaj kolač se zove gibanica. Savijača se zove štrudl, a pita je pita (od prhkog tijesta).

11
Slika korisnika l bijelic's

VSE JE DOBER SAMO VOJA DO DELA HVALA VAM NA DOBRIM RECEPTIMA!

12
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Kolač je super, jednostavan za napraviti , moji unučicama nema ništa ljepseg

13
Slika korisnika Marica Viljevac Coti Ademaj's

ovog kolaca jako volim

"Još jedan recept iz TOP 50"