Domaći dizani kolač

40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu: 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina. Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže. Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati. Nadjev: ORASI 200 g mljevenih oraha 1 vanilin šećer 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. ROGAČ 250 g mljevenog rogača 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma. MAK 250 g mljevenog maka 1 vanilin šećer 50 ml ulja 6 jušnih žlica s vrhom šećera naribana korica od pola limuna Priprema sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+15) Gužvarice (Orehnjača ili makovnjača) MAKOVNJAČA I OREHNJAČA Makovnjača - uspomena Makovnjača Makovnjača Molvarska orehnjača Orahnjača/makovnjača Prelivena orehnjača Gužvarice (Orehnjača ili makovnjača) ›
UPDATE 18.9.2018. U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak.
Recepti - 2 - slika

Tijesto:

  • 40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu:
  • 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina.
  • Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže.
  • Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati.

Nadjev:

ORASI

  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

ROGAČ

  • 250 g mljevenog rogača
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.

MAK

  • 250 g mljevenog maka
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 6 jušnih žlica s vrhom šećera
  • naribana korica od pola limuna

Priprema

sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem.

Prosjek: 3.9 (+15)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Marica Viljevac Coti Ademaj's
3479
Vote up!

ovog kolaca jako volim

2
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Kolač je super, jednostavan za napraviti , moji unučicama nema ništa ljepseg

3
Slika korisnika l bijelic's

VSE JE DOBER SAMO VOJA DO DELA HVALA VAM NA DOBRIM RECEPTIMA!

4
Slika korisnika explorer's

U kontinentalnoj Hrvatskoj ovaj kolač se zove gibanica. Savijača se zove štrudl, a pita je pita (od prhkog tijesta).

5
Slika korisnika Silva53's

Nema komentara od nepoznatog autora, jeste probali kolač napraviti? Jel Vam sv ok ispalo, sve jasno? Ovi kolači imaju stvarno dugu tradiciju

6
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Zvuči dobro ,, pravim za vikend,, napisat ću komentar

7
Slika korisnika l bijelic's

ZELO DOBER JE A PROBAJTE Z KOKOSOVIM NADEVOM JE SUPER za testo je enako dodati samo malo kakao . Nadev kokos polijes z toplo slatko smetano sladkor limonin sok rum jajce namazi i opa pecica dela SUPER !

8
Slika korisnika Zora Gibe's

Pravila sam ga, ma super je!! =D>

9
Slika korisnika Marija's

Zbog praktičnosti, kvasac sa toplim mliljekom možete pomiješati u jamici koju ste napravili u zdjeli brašna od kojega želite pripremiti kolač

10
Slika korisnika Ivana Markota's

kolac je fantazija mmmmmmmm......

11
Slika korisnika gaby's

ma super probala sam ga

12
Slika korisnika Nasi's

najbolja je topla, orehova sa grožđicama uz šalicu bijele kave

13
Slika korisnika miljac's

super je ovaj kolač