Kulen

Autor: tatjana   (palac x 1653) |moji recepti


Po pravom slavnonskom receptu za kulen, od jedne svinje dobije se samo jedan kulen. Od najboljeg mesa (plečke ili buta) napravi se smjesa začinjenog mesa i time se napuni slijepo crijevo.

kulen

Receptura pravog domaćeg kulena, kao i okus, razlikovat će se od obitelji do obitelji.

Priprema

Temeljni recept za kulen je komad buta ili plečke, koji se narežu na sitne kockice i posole. Ovisno o količini mesa, dodati papra i ljute crvene paprike tako da bude dosta ljuto - kulen mora biti ljut. Meso sa začinima dobro izmješati, puniti crijevo za kobasu. Kobasu odmah staviti na lagani dim. Kulen sušiti dosta dugo, namanje mjesec dana.

Prosjek: 4.2 (+6)
Temeljni recept za kulen je komad buta ili plečke, koji se narežu na sitne kockice i posole. Ovisno o količini mesa, dodati papra i ljute crvene paprike tako da bude dosta ljuto - kulen mora biti ljut. Meso sa začinima dobro izmješati, puniti crijevo za kobasu. Kobasu odmah staviti na lagani dim. Kulen sušiti dosta dugo, namanje mjesec dana. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.2 (+6)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
1 + 1 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika Rene's

U kulen ne ide biber, pitajte bilo kojeg Slavonca, ako meni ne vjerujete.

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

TACNO

Slika korisnika Zdenko's

Tako je, u kulen (kulin) ne idu papar i češnjak!!! Netko stavi malo šećera, a netko stavi malo ruma...

Slika korisnika span's

gle, nije u zeludac, nego crijevo!!!
u zeludac ide tlacenica, ili švargla!!1

Slika korisnika Perica's

U kulen ne ide papar, može se dodati malo šećera. A nadijeva se isključivo u želudac.
A vrijeme sušenja je ovisno o veličini kulena i vrsti i uvjetima sušenje. Na starinski tradicionalni način kulen se prirodno suši 4-5 mjeseci.

Slika korisnika Dalma's

Kulen ide u "nesta" sto svakako pripada crijevima. U zeludac se stavlja smjesa za svargl! Takodjer, kulen nejde odmah na dim nego odstoji dan ili dva na vrhu mesa koje se salamuri. Pazljivo se osoli iz vana!

Slika korisnika Marko's

Ajd ako bi mi mogao neki slavonac koji ima iskustva u izradi kulena poslati točni recept bio bih jako zahvalan.Pozdrav svima

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

recept za 10kg mesa (KULEN)

meso but i kremenadla 9kg
slanina leđna 1kg
sol 220g
paprika ljuta (šafranova)600g
paprika slatka (šafranova)400g
ćešnjak 50g
sećer 1velika jušna zlica

Slika korisnika stevica pura's

Recept: 10kg avinjetine od buta bez masnoce
1.6gr soli(16dkg na 10kg mesa)
ljuta paprika 10dkg
10dkg secera (sluzi kao konzervans da meso bude crveno)
malo mlevenog belog luka(bude lepsi okus)
puniti u katice-to su dosta debela creva
uvezati ih spagom i napraviti gore omcu za vesanje, ili ako su preteski staviti u najlon carapu da nebi pali dole.
staviti u pusnicu 24h da se ocede(dan i noc)
dimiti svaki drugi dan (1dan dimis,drugi dan otvoris pusnicu da se zraci)
dimis dok crevo ne pozuti
izneti napolje gde je vetrovito da se sto bolje osusi,ako je jak vetar brzo ce postati tvrd a to opipati sa tri prsta da se vidi tvrdoca,nesme biti pretvrd, mora ostati procenat vlage.Posle ga mozes pakovati u zamrzivac ili po zelji, ako imas dobar hladan i suv podrum.

Slika korisnika stevica pura's

10kg svinjetine od buta bez masnoce
16dkg soli
10dkg paprike ljute ili ako nevolis ljuto pomesaj 50/50%
5dkg secera(to je kao prezervativ cuva meso da ima crvenu boju)
dodaj malo mlevenog belog luka,daje lepsi ukus
puni u katice,
da nebude supljina nedodavaj vodu u masu dok mesas meso to je uzrok da kulen bude supljikav, puni ga tako da popunis sve praznine u crevu ali nepuni previse da nepukne crevo
dimi svaki drugida dok crevo nepozuti, pravo susenje je napolju na vetrovitom i suvom mestu,
Recept je proveren i odlican probaj?

Slika korisnika jura's

Marko piše:
Ajd ako bi mi mogao neki slavonac koji ima iskustva u izradi kulena poslati točni recept bio bih jako zahvalan.Pozdrav svima

10kg od buta bez masnoce
16dkg soli
malo mlevenog belog luka radi boljeg ukusa
5dkg secera da bude crvene boje-prezervativ
10 ljute paprike ili 50/50
puniti meso u takozvane katice
povezati spagom i napraviti omcu za vesanje
dimiti svaki drugi dan dok crevo ne pozuti
Siguran i odlican recept,probaj

Slika korisnika slavonac's

u kulin idu meso, sol, paprika i češnjak (a papar mozda ide u japanski kulin, ali u slavonski ne ide). moze se stavit u zeludac ili mjehur (posebno pripremljene), ali treba smjesu dobro nabit u to sta ide. treba stojat nekolko (moze na vrhu mesa koje salamuri) dana prije nego se stavi na dim na temperaturi 4-12 Celzija. kad se stavi u pusnicu dobro ga je okretat dok se susi jednom tjedno. tko bi zelio radit bolje da par put vidi uzivo.

Slika korisnika Ivan vtc's

a gdje da vidim uživo,kako mislite okretat jednom tjedno,koliko puta dimit tjedno

Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Dal ide kremenadla u kulen?

Slika korisnika Davorin's

Kakva karmenadla!? Presuha je!

Slika korisnika VRBANJAC's

postovani znanci takozvanog kulena vidim da od vas samo jedan pravi slavonac zna kako izgleda i kako se pravi pravi kulun cestitam slavonac pravi si

Slika korisnika SLAVONAC 2's

KULEN IDE U SLIJEPO CRIJEVO "od jedne svinje dobije se samo jedan kulen" IZ RAZLOGA JER JEDNA SVINJA IMA JEDNO SLIJEPO CRIJEVO.

Slika korisnika Dražen's

Recept za kulen:
Meso-but i plečka ako je dosta mesnato bez masnoče dodati leđne slanine do 15%
Sol-2%
Paprika slatka-1%
Paprika ljuta-0,5%
Bijeli luk-0,1%
Npr; na 100kg mesa 2 kg soli, 1kg slatke paprike, 0,5 kg ljute paprike i 0,1 kg bijelog luka ako želite ljuči kulen povečavate omjer ljute paprike a smanjujete omjer slatke(0,75 slatka-0,75 ljuta)
smjesa se puni u KATICE (svijsko slijepo crijevo)
koje mora biti punjeno na tvrdo.
Ovo je pravi i jedini recept za slavonski kulen.
Ako imate kakvih pitanja imate mail pa upitajte,sretno sa izradom kulena,bog!

Slika korisnika Ivan vtc's

kako ga kvalitetno povezati i odimiti

Slika korisnika Josip Stuttgart's

Bok Drazen,

ovaj tvoj recept se poklapa s mesarskim knjigama koje sam nasljedio od pokonjnog tate. On je bio majstor za to a sad ja to nasatvio. Napravili smo pusnici i vec svasta dimili i susili. NOVI PROJEKT:-) Kulen. Gore navedeni sastojci su mi poznati samo me zanima s koje su velicine otvori na reznoj plocici 3,5,8mm??
A i cuo sam da je bitno odakle je rakija, da je samo domaca prava a industijsku nikako ne koristiti.Bio bih ti jako zahvalan na odgovoru. Odakle si iz Slavonije?? Pozdrav iz Stuttgarta.
JOsip

Slika korisnika db(drazen)'s

Pozdrav! Što se tiče rezne ploče(šajbe) 8mm a može i 10mm,ali mi smo prakticirali 8mm.Samo da naspomenem i moj je stari poznati majstor,nažalost-bivši,"Majstor-Mata",višestruki osvajač medalja na kulenijadama i to prije rata,posebice na poznatom Novosadskom velesajmu!!
I mi smo iz Slavonije kao i ti pa neznam što če ti onda rakija u kulenu ili je to za nešto drugo...?
Pozdrav i sretno u proizvodnji!!!

Slika korisnika Josip Stuttgart's

Umjesto rakije sam naravno mislio papriku. Dok sam ti pisao prvi komentar, pricao sam telefonski s ujakom o rakiji pa sam tako napisao umjesto paprike rakiju. Evo prosli tjedan raskomadili stavili cetiri pajceka pa su sada sunke, spek i ostalu u pacu. A tamo oko bozica cemo napraviti kobase i kulen.reci nesto o dimljenju.. valjda najbolje hladni dim?!kolko puta?? jel treba kulen prije dimljenja malo nasoliti izvana??

puno pozdrava iz stuttgarta

Slika korisnika db(drazen)'s

Da,najbolje je hladni dim a nije loše i sa zapaljenim panjem i piljevinom oko njega,samo se mora skroz paziti da se nestvori plamen jer če se stvoriti onaj crni karakterističan prsten oko kulena i to nije dobro za sazrijevanje samog kulena,iznutra bude mekan i sirov.Zato veliki oprez s izravnim plamenom!!!!I da...nikako sušenje s hrastovom piljevinom jer je puna tanina i dobije se kisel i opor ukus kulena. A što se tiče dimljenja jedan dan dimit drugi dan prozračit pa zatim dva dana zaredom dimit i ostaviti jedan samo da se provjetri na zraku pa ponovo još jednom na dim i to je to! Neko voli više puta dimiti radi boje (budu jako tamni), nema potrebe pretjerivati jer se tako stvara otpor sazrijevanju,crijevo nebude porozno što nije dobro!
Nadam se da če ti poslužiti ovi savjeti,pozdrav i sretno!!!

Slika korisnika ivaničan's

dobar ti je recept čak odličan ja imam original recept za čajnu i sremsku ako te zanima i ako bi mi mogao i htio pomoći muči me jedan recept za kobasice sa svinjetinom mlijekom i kuhanim krumpirom ako si čuo bio bih ti jako zahvalan

Slika korisnika Saky's

To je to! Može i malo više bijelog luka...

Slika korisnika Nepoznati's

Pozdrav, zanima me kako spriječiti da se stvore šupljine unutar samog kulena?

Zatim me zanima kako očuvati "crvenu" boju kulena?

LP

Slika korisnika GrgaCvarak's

Tako je majstore. Količini paprike se može i malo pojačati. Može se dodati malo šećera radi čuvanja boje.

Ovaj recept treba staviti na početak a ne onu bezvezariju.

Slika korisnika Krik's

pravi kulen je od Slavonca, ali mi poznajemo od Drazena i takav se danas pravi

Slika korisnika Dančy's

mene zanima kako postignuti da nije šupljikav ???????????

Slika korisnika Davorin's

E prijatelju danas je to problem skoro svima. Šupljikav je jer se ne radi od izvornih starih pasmina (npr.Pfeifferica). Ove "nove" svinje su tzv. mesne ili visoko mesne pasmine i njoihovo meso je krto. Ima mali postotak masnoća, a veliki postotak vode. Zatim se hrane smjesama i "fiksaju" hormonima i prekomjernim dozama vitamina i minerala te inih dodataka kako bi imale do klanja što kraći period rasta a čim veču mesnu masu. Elem, kada od takva mesa napraviš kobasicu, kulin ili bilo što drugo - ne valja! Tijekom zrenja voda kalira i ostaju šupljine. Ako meso nije bilo prekomjerno tretitano keimijom u te šupljine se smjeste bakterije i... ode kulin k vragu! Naravno da je uz pravo meso važna i pravilna količina soli i LJUTE paprike jer i ljutina djeluje antibakterijski. Pa nisu Slavonci do prije dvadestak ili tridesetak godina uludo ljutili kulin. Eto pa vi zaključite samo kako i zašto! Živili!

"Još jedan recept iz TOP 50"