Džem od smokvi

Autor: raull   (palac x 16951) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
3 kg zrelih smokvi 90 dkg šećera 2 vanilin šećera 3 naribane žlice korice od limuna i naranče 2 žlice ruma Kuhanje: Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke. Priprema staklenki : Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade.  Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku. Kako je recept napisala raull pročitajte u rubrici vaših recepata. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+28)
Puno je vas koji tražite domaći recept za džem od svježih smokvi. Ovo je starinski recept s Hvara.
Recepti HR - 2 - slika

Količina:

  • 3 kg zrelih smokvi
  • 90 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 naribane žlice korice od limuna i naranče
  • 2 žlice ruma

Kuhanje:

Smokvama odstraniti peteljku i dio kore, koliko najbolje uspije. Nije važno očistiti cijelu koru jer ona daje odličan ukus. U veliki lonac od rosfaja ubaciti očišćene i na komadiće izrezane smokve, a smokve se mogu i samljeti. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu od naranče i limuna te rum. Kuhati na laganoj vatri uzneprestano miješanje da ne zagori. Kuhati otprilike dva do dva i pol sata, dok se smjesa ne zgusne. Džem je gotov kada je dovoljno gust, a još uvijek tečan i uliva se u ranije sterilizirane staklenke.

Priprema staklenki :

Gotovu, tekuću još toplu marmelada uliti u staklenke. Staklenke staviti u zagrijanu pečnicu na 150-180°C, maksimalno 10 minuta samo da mermelada u staklenkama uzavri. Staklenke se nakon toga vade iz pečinice, pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti da se ohlade.  Dobro ohlađene staklenke se zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. Nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Kad se nova staklenka otvori, čuvati ju u hladnjaku. Kako je recept napisala raull pročitajte u rubrici vaših recepata.

Prosjek: 3.4 (+28)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Tanja(Raull)'s

Poštovana Slavica!
Drago mi je da ste skuhali đem od smokava po mom receptu.Vrlo je jefnostavan.Po meni za očuvanje najvažnija je sterilizacija posuda.
Srdačan pozdravTanja

2
Slika korisnika Slavica Klaric's

Vaš recept je vrlo jednostavan i što je nsjvažnije malo šećera svega 20 dkg. po kilu smokava. Skuhala sam đem i vrlo je ukusan, tako kažu moji ukućani.Hvala.

3
Slika korisnika raull's

Najbolje je pripremati mermeladu onako kako ste do sada radili,isprobani recepti su najbolji. Ja svoju marmeladu od smokava uvijek radim po gore navedenom receptu i uvijek je dobra a da ne govorim koliko može trajati .

Tanja Jelavić

4
Slika korisnika dubravka ledinskiGlavni u kuhinji's

ja pravim đem od smokava po svom nahođenju:1kg smokava ,1/2kg šećera i jednostavno kuham do željene gustine .stavim u tople teglice zatvorim i pokrijem krpama da se ohlade u svom znoju .sutra poslažem sa ostalom zimnicom.može trajati godinamaako se ne pojede ili ne podjeli .nemože se pokvariti .