Džem od pečenih marelica

Autor: byB   (palac x 562) |moji recepti

1

U sezoni marelica neizbježan je i džem od marelica, kilogrami i kilogrami ovih voćkica završe u mirisnim i finim džemovima. Osim onog "standardnog" džema ja sam ovaj put napravila i džem od pečenih marelica. I napraviti ću ga i opet :)

Džem od pečenih marelica- slika

Sastojci

  • 1 kg marelica - očišćenih od koštica
  • 650 g šećera (150 g +500 g )
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 limuna sok
  • 2-3 žlice ruma

Postupak

  1. Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
  2. Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.
  3. Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
  4. Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati.
  5. Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati.
  6. Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
  7. Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.

Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.

Prosjek: 4.5 (+2)
Link izvora / potpis autora: http://www.homemadebyb.blogspot.com/2012/07/dzem-od-pecenih-marelica.html
1 kg marelica - očišćenih od koštica 650 g šećera (150 g +500 g ) 2 vanilin šećera 1/2 limuna sok 2-3 žlice ruma Postupak Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi. Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima. Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica. Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati. Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati. Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne. Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
deset - devet =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika mara's

Super, jednom sam radila slično sa šljivama ali svakako obećajem da ću probati i sa pečenim marelicama

Slika korisnika byB's

hvala ti mara, drago mi je da ti se i ovaj sviđa i nadam se da će ti se svidjeti i verzija sa marelicama. Radila sam i ja sa šljivama i odlični su mi i jedan i drugi.

Slika korisnika klaramara's

sada mi već redovno uspijeva ovaj džem!!Za početak ne pitajte. Marelica mi je inače najdraže voće, tako da je džem ispunio moja očekivanja.Recept sam prepisala od vas. Ono što je super jest da se džem može jesti sam, doslovce, sam je sebi dovoljan, a ako ga napravim više koristim ga kao nadjev za kolače, palačinke i sl. Super izgleda i na Vašoj slici.Primamljiv je i sa ekrana

Slika korisnika lulu's

Super! U džem od marelica znam dodati i pečene orahe i lješnjake..
Otkrit ću vam tajnu, ništa extra, nego popećete orahe i lješnjake na 170 170*C par minuta, oljuštite i sameljite, pa pred kraj samo u pekmez umiješajte rum, orahe i lješnjake.
;) odličan džem, stvarno, i sa dodacima, i ovako kako je napisala byB, pozdrav svima