Umak od patlidžana (Baba Ganouj)

recepti_bez_slike
1 veliki patlidžan, pečen*, oguljen, očišćenih sjemenki i narezan na manje komade ½ manjeg češnja češnjaka, zdrobljenog ½ čajne žličice soli ¼ čajne žličice svježe samljevenog crnog papra 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna 1 jušna žlica tahinija (paste od sjemenki sezama) 2 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja fino nasjeckani svježi peršin za ukras (po želji) Priprema: Stavite pripremljene komade patlidžana, češnjak, sol i papar u multipraktik i miksajte 30 sekundi. Dodajte preostale sastojke (osim peršina) i miksajte na pulsnoj brzini sve dok se sve dobro ne izmiješa, ali tako da ostane nekakva tekstura. Pustite umak da se hladi najmanje dva sata prije posluživanja kako bi se začini dobro izmiješali. Poslužite u manjem zemljanom vrču, a vrh ukrasite nasjeckanim peršinom ako želite. Dobit ćete 1 ½ šalice. Dobit ćete jedan veliki prženi patlidžan ili 12 do 14 punih jušnih žlica hrane za bebu. * Da biste ispekli patlidžan, ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Vilicom na nekoliko mjesta izbodite patlidžan i pržite ga na folijom pokrivenom papiru za pečenje kolača 50 do 60 minuta ili sve dok dio s peteljkom ne omekša (lako ga se može razrezati vrhom nožića). Kada se dovoljno ohladi da možete njime rukovati, odrežite peteljku i, koristeći se manjim oštrim nožem, odrežite dijelove kore, krećući se od vrha prema dnu. Kada ga ogulite, narežite patlidžan po duljini na četvrtine i na kocke. Dalje slijedite gornji recept ili ga izmiksajte u multipraktiku kako biste dobili pire za bebu. Nije potrebna dodatna tekućina. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Patlidžan uvodite s 12 mjeseci.  Nutritivni profil: nešto vitamina C, kalij. Odaberite patlidžane koji su sjajni, čvrsti, bez mrlja i teški za svoju veličinu. Meki, udubljeni ili umrljani su obično gorki. Veliki, tamnoljubičasti patlidžani su najčešći, ali druge dvije vrste – manji, bijeli patlidžani oblika jajeta i duguljasti, tanki svijetlo ljubičasti također su iznimno ukusni i obično su manje gorki. Patlidžani su dostupni cijele godine, ali su najbolji u srpnju i kolovozu. Možete ga do pet dana čuvati u plastičnoj vrećici u hladnjaku, ali pripazite da ne oštetite koru, jer će to izazvati stvaranje smeđih mrlja.

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan, pečen*, oguljen, očišćenih sjemenki i narezan na manje komade
  • ½ manjeg češnja češnjaka, zdrobljenog
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice svježe samljevenog crnog papra
  • 1 jušna žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 jušna žlica tahinija (paste od sjemenki sezama)
  • 2 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • fino nasjeckani svježi peršin za ukras (po želji)

Priprema:

Stavite pripremljene komade patlidžana, češnjak, sol i papar u multipraktik i miksajte 30 sekundi. Dodajte preostale sastojke (osim peršina) i miksajte na pulsnoj brzini sve dok se sve dobro ne izmiješa, ali tako da ostane nekakva tekstura. Pustite umak da se hladi najmanje dva sata prije posluživanja kako bi se začini dobro izmiješali. Poslužite u manjem zemljanom vrču, a vrh ukrasite nasjeckanim peršinom ako želite. Dobit ćete 1 ½ šalice. Dobit ćete jedan veliki prženi patlidžan ili 12 do 14 punih jušnih žlica hrane za bebu.

* Da biste ispekli patlidžan, ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Vilicom na nekoliko mjesta izbodite patlidžan i pržite ga na folijom pokrivenom papiru za pečenje kolača 50 do 60 minuta ili sve dok dio s peteljkom ne omekša (lako ga se može razrezati vrhom nožića). Kada se dovoljno ohladi da možete njime rukovati, odrežite peteljku i, koristeći se manjim oštrim nožem, odrežite dijelove kore, krećući se od vrha prema dnu. Kada ga ogulite, narežite patlidžan po duljini na četvrtine i na kocke. Dalje slijedite gornji recept ili ga izmiksajte u multipraktiku kako biste dobili pire za bebu. Nije potrebna dodatna tekućina.

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora:
Recept je preuzet iz knjige "Dječja hrana"
Recepti u ovoj knjizi pomno su odabrani i provjereni, tako da savršeno odgovaraju potrebama malog djeteta i dojenčeta. Oni će vam pomoći u navikavanju djeteta na krutu hranu i raznovrsne zdrave namirnice.
Savjeti o prehrani djeteta od rođenja do tri godine, preko 140 recepata na 320 stranica - Naučite pripremati hranu za svoje dijete ili dojenče!
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: DJEČJA HRANA
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Njoki od bundeve - PROČITAJTE Browni - PROČITAJTE Biljni sjemenkasti krekeri - PROČITAJTE Pizza od povrtnog tijesta - PROČITAJTE Krem juha od brokule - PROČITAJTE