Torta od kupina

150 gr oreo keksa bez fila 60 gr putera, sobne temperature Sastojci za kremu: 250 gr Ricotta sira (mladog sira) 250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.) 30 g prah šećera 1/2 kasicice čiste arome vanilije Sos od kupina: 150 g divljih kupina 100 g šećera 1/2 kesica želatina Preliv: 50 g crne čokolade 2 kašike ulja (Kalup prečnika 18cm) Priprema podloge Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini. Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider. Sos od kupina: Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre. U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom. Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem. Krem: Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom. U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite! U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati. Napomena: Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite).  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+5)
Recepti - 6 - slika

Sastojci za podlogu:

 • 150 gr oreo keksa bez fila
 • 60 gr putera, sobne temperature

Sastojci za kremu:

 • 250 gr Ricotta sira (mladog sira)
 • 250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
 • 30 g prah šećera
 • 1/2 kasicice čiste arome vanilije
 • Sos od kupina:
 • 150 g divljih kupina
 • 100 g šećera
 • 1/2 kesica želatina

Preliv:

 • 50 g crne čokolade
 • 2 kašike ulja
 • (Kalup prečnika 18cm)

Priprema podloge

Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini.
Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre.

U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem.
Krem:
Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite!
U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati.
Napomena:
Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite). 

Prosjek: 3.4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)