Grah ričet light

Autor: violeta   (palac x 9701) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
300 g graha 1 čajna šalica ječmene kaše (ričet) 1 veća mrkva 2 crvena luka 1 manja glavica češnjaka po želji peršin, celer 1 žlica ajvara blagog 2 dcl Salse od rajčice sol, papar, slatka crvena paprika škrobno brašno (Gussnell ili Gustin) Postupak: Posebno kuhati samo grah, a posebno ričet. Kad je grah na pola kuhan (ovisi kakav imate, mladi se kuha kraće, a suhi grah duže), vodu bacite i grah operite te u lonac s grahom ulijte svježe vode. Ričet se kuha oko 45 minuta nakon toga ga isto ocijedite i operite te umiješajte u lonac s grahom. Dodajte sitno nasjeckano povrće te ajvar i Salsu. Pustite da se kuha još oko 60 minuta. Na kraju ugusnite s malo škrobnog brašna razmućenog u malo vode. Preporuka: ovo je više vegetarijanski ričet ali ako želite, grah možete pojačati sa mesom, kobasicama, špekom. Također možete dodati ljuti feferon ili ljutu papričicu.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.5 (+2)
U Zagorju, Podravini, Slavoniji, Istri i Dalmaciji - svuda je omiljeno jelo. Ovaj grah u receptu je više "grah za bolesnike", veli moja baka tak, a to je za sve one koji imaju neke tegobe sa želucom ili su šećeraši, ili imate masnoću u krvi, naime u ovom receptu nema ni kapi masnoće osim malo iz ajvara ;) ...e pa ko voli nek izvoli, a netko ne voli pa mora. U svakom slučaju DOBAR TEK!

Sastojci:

  • 300 g graha
  • 1 čajna šalica ječmene kaše (ričet)
  • 1 veća mrkva
  • 2 crvena luka
  • 1 manja glavica češnjaka
  • po želji peršin, celer
  • 1 žlica ajvara blagog
  • 2 dcl Salse od rajčice
  • sol, papar, slatka crvena paprika
  • škrobno brašno (Gussnell ili Gustin)

Postupak:

Posebno kuhati samo grah, a posebno ričet. Kad je grah na pola kuhan (ovisi kakav imate, mladi se kuha kraće, a suhi grah duže), vodu bacite i grah operite te u lonac s grahom ulijte svježe vode. Ričet se kuha oko 45 minuta nakon toga ga isto ocijedite i operite te umiješajte u lonac s grahom. Dodajte sitno nasjeckano povrće te ajvar i Salsu.

Pustite da se kuha još oko 60 minuta. Na kraju ugusnite s malo škrobnog brašna razmućenog u malo vode.

Preporuka: ovo je više vegetarijanski ričet ali ako želite, grah možete pojačati sa mesom, kobasicama, špekom. Također možete dodati ljuti feferon ili ljutu papričicu.

 

Prosjek: 2.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Grah s ričetom - PROČITAJTE Grah salata - PROČITAJTE Grah iz ekspres lonca - PROČITAJTE Gravče na tavče - PROČITAJTE Ričet s kobasicama - PROČITAJTE