Domaće tortilje s dva umaka

recepti_bez_slike
2 šalice kukuruznog ili pšeničnog brašna 1 vrećica praška za pecivo 2 žlice ulja 2dl tople vode sol U posudi izmješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol) koje je poželjno prethodno prosijati. Zatim dodajte ulje i umješajte ga u suhe sastojke, a potom lagano dodajte i toplu vodu. Za 10 tortilja trebat će vam ovi sastojci: 2 šalice kukuruznog ili pšeničnog brašna 1 vrećica praška za pecivo 2 žlice ulja 2dl tople vode sol   U posudi izmješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol) koje je poželjno prethodno prosijati. Zatim dodajte ulje i umješajte ga u suhe sastojke, a potom lagano dodajte i toplu vodu. Smjesu je potrebno mijesiti sve dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto oblikujte u kuglu i krpom pokriveno u posudi ostavite da odstoji otprilike 20 minuta. Nakon što je odstajalo, podjelite tijesto na 10 jednakih djelova i od njih formirajte male kuglice. Kuglice potom razvaljajte što je tanje moguće, a kako se pritom tijesto ne bi lijepilo, površino za valjanje i valjak pobrašnite. Višak brašna prije pečenja otresite kako ne bi gorilo u tavi. Tortilje se pripremaju na suhoj tavi, bez dodatka ikakve masnoće, a dovoljno je samo 20-ak sekundi sa svake strane. Pri pečenju, tortilje će se napuhavati, što je normalno, a mjehuri zraka će se ispuhati čim se tortilja makne sa tave. Nakon pečenja, tortilje je poželjno prekriti krpom da se ne bi osušile. Ali ni tako ne ostaju dugo svježe, pa eventualni ostatak stavite u vrećicu, dobro zatvorite i zamrznite. Tako će vam biti na dohvat ruke i prilikom sljedeće pripreme dovoljno ih je samo kratko podgrijati. Gotove toritilje napunite željenim nadjevom, te upotpunite umacima.  Sastojci za balagi umak od kiselog vrhnja: 200 g kiselog vrhnja žlica majoneze sok 1/2 limete češnjak korijander sol Priprema ovog umaka vrlo je jednostavna i zahtjeva samo miješanje svih sastojaka. Dakle, pomješajte vrhnje, majonezu, sok od limete (može se zamjeniti limunovim sokom), sitno nasjeckani češnjak (količinu prilagodine svom ukusu), te sitno nasjeckani korijander (može se zamjeniti peršinom) i sol. Sastojci za ljuti čili umak: 1 manji luk 1 čili papričica 400 g oguljenih rajčica ili pelata 2 režnja češnjaka ulje 1/2 žličice soli, papra, šećera, kumina i korijandera (usitnjenje smjemenke) Priprema ovog umaka zahtjeva malo više vremena i paljenje štednjaka. Sitno nasjeckani luk potrebno je na laganoj vatri pirjati na malo ulja, zajedno sa svim začinima (osim šećera). Kad luk dobije zlatno žutu boju i kad začini puste svoju aromu, dodajte sitno nasjeckani češnjak i čili papričicu. Pirjajte sve skupa još minutu, te dodajte rajčice i šećer koji će izbalansirati kiselinu i ljutinu. Kuhajte dok se umak ne reducira do pola. Prije posluživanja pustite da se ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+5)
UPDATE 17.9.2018. Tortilje su tanki kruščići porijeklom iz Meksika koji su se rasprostranili na tanjure diljem svijeta. Pripremaju se od kukuruznog ili pšeničnog brašna, a ovisno o veličini i načinu slaganja tortilja razlikujemo više vrsta jela od kojih su najpoznatiji burito, taco i enchilada. Varijacije na temu su nebrojene, tortilje se pune raznovrsnim nadjevima - od piletine i mljevenog mesa, do ribe i vegetarijanskih opcija. Sve uključuju i mnoštvo povrća, ali i voća (kukuruz, grah, paprike, rajčice, avokado, zelenu salatu...), te dobar omjer ljutine i ostalih okusa. U nastavku slijedi recept za tortilje, kao i dva umaka - ljuti i blagi koji će dobro upotpuniti bilo kakav nadjev.

Za 10 tortilja trebat će vam ovi sastojci:

  • 2 šalice kukuruznog ili pšeničnog brašna

  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 2dl tople vode
  • sol

U posudi izmješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol) koje je poželjno prethodno prosijati. Zatim dodajte ulje i umješajte ga u suhe sastojke, a potom lagano dodajte i toplu vodu.

Za 10 tortilja trebat će vam ovi sastojci:
  • 2 šalice kukuruznog ili pšeničnog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 2dl tople vode
  • sol

 

U posudi izmješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i sol) koje je poželjno prethodno prosijati. Zatim dodajte ulje i umješajte ga u suhe sastojke, a potom lagano dodajte i toplu vodu. Smjesu je potrebno mijesiti sve dok se ne dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto oblikujte u kuglu i krpom pokriveno u posudi ostavite da odstoji otprilike 20 minuta.

Nakon što je odstajalo, podjelite tijesto na 10 jednakih djelova i od njih formirajte male kuglice. Kuglice potom razvaljajte što je tanje moguće, a kako se pritom tijesto ne bi lijepilo, površino za valjanje i valjak pobrašnite. Višak brašna prije pečenja otresite kako ne bi gorilo u tavi. Tortilje se pripremaju na suhoj tavi, bez dodatka ikakve masnoće, a dovoljno je samo 20-ak sekundi sa svake strane. Pri pečenju, tortilje će se napuhavati, što je normalno, a mjehuri zraka će se ispuhati čim se tortilja makne sa tave.

Nakon pečenja, tortilje je poželjno prekriti krpom da se ne bi osušile. Ali ni tako ne ostaju dugo svježe, pa eventualni ostatak stavite u vrećicu, dobro zatvorite i zamrznite. Tako će vam biti na dohvat ruke i prilikom sljedeće pripreme dovoljno ih je samo kratko podgrijati.

Gotove toritilje napunite željenim nadjevom, te upotpunite umacima. 

Sastojci za balagi umak od kiselog vrhnja:

  • 200 g kiselog vrhnja
  • žlica majoneze
  • sok 1/2 limete
  • češnjak
  • korijander
  • sol

Priprema ovog umaka vrlo je jednostavna i zahtjeva samo miješanje svih sastojaka. Dakle, pomješajte vrhnje, majonezu, sok od limete (može se zamjeniti limunovim sokom), sitno nasjeckani češnjak (količinu prilagodine svom ukusu), te sitno nasjeckani korijander (može se zamjeniti peršinom) i sol.

Sastojci za ljuti čili umak:

  • 1 manji luk
  • 1 čili papričica
  • 400 g oguljenih rajčica ili pelata
  • 2 režnja češnjaka
  • ulje
  • 1/2 žličice soli, papra, šećera, kumina i korijandera (usitnjenje smjemenke)

Priprema ovog umaka zahtjeva malo više vremena i paljenje štednjaka. Sitno nasjeckani luk potrebno je na laganoj vatri pirjati na malo ulja, zajedno sa svim začinima (osim šećera). Kad luk dobije zlatno žutu boju i kad začini puste svoju aromu, dodajte sitno nasjeckani češnjak i čili papričicu. Pirjajte sve skupa još minutu, te dodajte rajčice i šećer koji će izbalansirati kiselinu i ljutinu. Kuhajte dok se umak ne reducira do pola. Prije posluživanja pustite da se ohladi.

Prosjek: 3.4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)