Torta della nona
Sastojci za tijesto:
- 200 gr maslaca
- 500 gr brašna
- malo soli
- 3 jaja
- 1 vanilin šeće
- 150 gr šećera
- malo limunove korice
Sastojci za kremu:
- 120 gr brašna
- 200 gr šećera
- 1 l mlijeka
- sok od jednog limuna
- 8 žutanjaka
- 1vanilin šećer
- 1 aromavanilije
- 1 paketić pinjola
- šećer u prahu za posipanje
- 1 žlica maslaca
Priprema:
Od svih sastojaka za tijesto umijesiti prhko tijesto i pustiti da odleži 1 sat u frižideru.
Za kremu zakuhajte mlijeko. Žumanjke tucite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne udvostruče volumen. Dodajte aromu vanilije , sok od limuna i polako dodajte brašno. Sada u to dodajte malo mlijeka (uzmite od one litrice koju ste stavili zakuhati), izmiješajte da dobijete malo rijeđu smjesu koju polako ulijevajte u ukuhano mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok ne počne gusnuti. Na kraju dodajte maslac i stavite da se hladi.
Razvaljajte tijesto (malo si ostavite tijesta da za gornji sloj napravite sa modlicama neki oblik) i stavite ga u namašten i pobrašnjen kalup za tortu. Neka vam tijesto prelazi malo preko kalupa i od njega sa vilicom napravite lijepi rub. Na tijesto stavite ohlađenu kremu i preko kreme tijesto (ono šta ste izradili sa modlicama, poslažite jedan red u krug). Posipajte pinjole po kremi i stavite peći na 180 C 40-50 min.
Dobro ohladite prije rezanja.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: maslaca / prhko tijesto / sok od limuna / mlijeko / jaja
Pinjoli su jestive sjemenke iz češera određenih vrsta borova
molim vas da mi kazete sta su vam pinjoli?
izvrstan recept a jako jednostavan.