Ticino masa

Autor: marina9   (palac x 11227) |moji recepti

0
  60 ml +1 žlica vode 1 vrećica +1 žličica mljevene želatine (cca 15 gr) 8 žlica fruktoze 15 ml glicerina 1 kg šećera u prahu Priprema: 1. Želatinu preliti sa 60 ml hladne vode i pustiti da nabubri. Za to vrijeme na laganoj vatri topiti fruktozu sa žlicom vode dok se ne dobije gusti sirup (ne smije prokuhati). Skinuti sa vatre i pustiti 10-ak sekundi da se ohladi i uz stalno miješanje dodavati glicerin malo po malo. Polako tu smjesu preliti po želatini i sve dobro izmiješati. U duboku posudu staviti 0.5 kg šećera u prahu i u sredini napraviti udubinu. Uliti mješavinu koju ste skuhali i miješati kuhačom dok se može a onda mijesiti rukama i dodavati ostatak šećera. Kao da mijesite tijesto samo umjesto brašna dodajete šećer u prahu. Nekad je potrebno i malo više od 1 kg šećera a nekad možda i manje sve ovisi koliko smjesa “popije”. Dobit ćete homogenu, bijelu masu koja se lako može oblikovati poput plastelina. Ako nećete odmah raditi s njom zamotajte je u prozirnu foliju i čuvajte na suhom i hladnom mjestu (nikako u frižideru) bez doticaja sa zrakom da se ne bi osušila. Bojanje tijesta. Ovu masu možete bojati jestivim bojama na način da u malu količinu mase (ovisi o tome za što vam treba) dodate malo boje i dugo mijesite dok se boja ne ujednači i dok ne dobijete nijansu koju želite. Ja sam koristila prehrambenu boju u tekućini. Ako želite prekriti cijelu tortu ticinom razvaljajte valjkom na debljinu 2-3 mm na veličinu duplo veću od torte. Prebacite preko torte i prvo valjkom pređite lagano po površini da dobro prione. Onda rukama pažljivo pritisnite sa strane i pazite da se ne stvore nabori . Nikako ne stavljati ticino na kreme koje sadrže mlijeko ili vodu ili na šlag jer će se otopiti. . Potrudite se da kad premazujete tortu bude što ravnija da ne bi nakon prekrivanja ticinom izgledala “brdovito”. Možete također izrađivati razne figurice, cvjetiće, srca i druge oblike. Figurice i ukrase možeta zalijepiti mješavinom vode šećera koju ste prethodno malo prokuhali. Fruktoza se može kupiti u DM-u a glicerin u ljekarni. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrsto kremom i biskvitom ,biskvit mora uvijek biti gornji. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cijeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zalijepio, ja to radim sa butter cream ,a recept je slijedeći: 150 gr maslaca, 250 gr šećera u prahu, 1 žlica arome vanilije, 4 žlice vruće vode. A to se radi tako da izmiksamo šećer i maslac pa dodati  vodu i  aromu od vanilije i miksati dok ne dobijete glatku kremu za mazanje.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Odlučila sam se okušati u pravljenju torte s ticinom smjesom. Ovo je moj prvi pokušaj a vi prosudite kako mi je ispalo.
Ticino masa

Sastojci:

 

  • 60 ml +1 žlica vode
  • 1 vrećica +1 žličica mljevene želatine (cca 15 gr)
  • 8 žlica fruktoze
  • 15 ml glicerina
  • 1 kg šećera u prahu

Priprema:

1. Želatinu preliti sa 60 ml hladne vode i pustiti da nabubri. Za to vrijeme na laganoj vatri topiti fruktozu sa žlicom vode dok se ne dobije gusti sirup (ne smije prokuhati). Skinuti sa vatre i pustiti 10-ak sekundi da se ohladi i uz stalno miješanje dodavati glicerin malo po malo. Polako tu smjesu preliti po želatini i sve dobro izmiješati. U duboku posudu staviti 0.5 kg šećera u prahu i u sredini napraviti udubinu. Uliti mješavinu koju ste skuhali i miješati kuhačom dok se može a onda mijesiti rukama i dodavati ostatak šećera. Kao da mijesite tijesto samo umjesto brašna dodajete šećer u prahu. Nekad je potrebno i malo više od 1 kg šećera a nekad možda i manje sve ovisi koliko smjesa “popije”. Dobit ćete homogenu, bijelu masu koja se lako može oblikovati poput plastelina. Ako nećete odmah raditi s njom zamotajte je u prozirnu foliju i čuvajte na suhom i hladnom mjestu (nikako u frižideru) bez doticaja sa zrakom da se ne bi osušila.

Bojanje tijesta.

Ovu masu možete bojati jestivim bojama na način da u malu količinu mase (ovisi o tome za što vam treba) dodate malo boje i dugo mijesite dok se boja ne ujednači i dok ne dobijete nijansu koju želite. Ja sam koristila prehrambenu boju u tekućini. Ako želite prekriti cijelu tortu ticinom razvaljajte valjkom na debljinu 2-3 mm na veličinu duplo veću od torte. Prebacite preko torte i prvo valjkom pređite lagano po površini da dobro prione. Onda rukama pažljivo pritisnite sa strane i pazite da se ne stvore nabori . Nikako ne stavljati ticino na kreme koje sadrže mlijeko ili vodu ili na šlag jer će se otopiti. . Potrudite se da kad premazujete tortu bude što ravnija da ne bi nakon prekrivanja ticinom izgledala “brdovito”. Možete također izrađivati razne figurice, cvjetiće, srca i druge oblike. Figurice i ukrase možeta zalijepiti mješavinom vode šećera koju ste prethodno malo prokuhali. Fruktoza se može kupiti u DM-u a glicerin u ljekarni. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrsto kremom i biskvitom ,biskvit mora uvijek biti gornji. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cijeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zalijepio, ja to radim sa butter cream ,a recept je slijedeći: 150 gr maslaca, 250 gr šećera u prahu, 1 žlica arome vanilije, 4 žlice vruće vode. A to se radi tako da izmiksamo šećer i maslac pa dodati  vodu i  aromu od vanilije i miksati dok ne dobijete glatku kremu za mazanje.

 

Prosjek: 5 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika lilistanic7@gmail.com's

Hvala Bogu da sam došla do recepta za Ticino masu, sada moram što prije napraviti....

2
Slika korisnika marina9's

Baš mi je drago da sam vam pomogla oko recepta . Ja sam je pravila prvi put i ispalo je odlično.

3
Slika korisnika lilistanic7@gmail.com's

Hvala na receptu za ticino masu, moram je što prije napraviti.....