Starinski kolač za djecu i bolesnike

Autor: admin   (palac x 49614) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
1 kg brašna 12 dag maslaca 1 jaje 2 žutanjka 2 dl mlijeka 3 žlice kiselog vrhnja 4 dag kvasa 1 prašak za pecivo 1 žlica domaće svinjske masti malo šećera sol Nadjev: 25 dag suhih šljiva 25 dag suhih smokava 25 dag suhih grožđica 12 dag badema 12 dag lješnjaka 12 dag oraha kora od svježe naranče kora od svježeg limuna 25 dag šećera 2 dl ruma Napraviti nadjev: Nožem na sitno narezati šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodati šećer i rum. Sve zajedno dobro rukom promiješati. Pustiti da odstoji 24 sata. Zamijesiti tijesto... ...i ostaviti da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesiti, razvaljati i staviti da još jednom odstoji. Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmazati nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolati. Prije pečenja kolač premazati mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30x20 cm u kojem se peče premazati maslacem. Peći 45 minuta na 180º C.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)
Ovaj odličan kolač bogat finim sastojcima dio je baštine zagorskih baka. Sačuvala ga je Marija Martinec i njegovom pripremom oduševila ocjenjivačku komisiju manifestacije "Babičini kolači 2013." Preporučamo...nabavite sastojke i iskušajte!

Baka Marija Martinec za svoj "Starinski kolač za djecu i bolesnike" dobila je treću nagradu kulinarskih znalaca, a vi ćete, pripremite li ga, sigurno osvojiti nepca svojih gostiju i ukućana!

Tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 12 dag maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žutanjka
  • 2 dl mlijeka
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 4 dag kvasa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica domaće svinjske masti
  • malo šećera
  • sol

Nadjev:

  • 25 dag suhih šljiva
  • 25 dag suhih smokava
  • 25 dag suhih grožđica
  • 12 dag badema
  • 12 dag lješnjaka
  • 12 dag oraha
  • kora od svježe naranče
  • kora od svježeg limuna
  • 25 dag šećera
  • 2 dl ruma

Napraviti nadjev:

Nožem na sitno narezati šljive, smokve, grožđice, bademe, lješnjake, orahe, svježu narančinu koru i svježu limunovu koru. U masu dodati šećer i rum. Sve zajedno dobro rukom promiješati. Pustiti da odstoji 24 sata.

Zamijesiti tijesto...

...i ostaviti da odstoji na toplom pola sata. Nakon toga tijesto još jednom promijesiti, razvaljati i staviti da još jednom odstoji.
Na razvaljano tijesto ravnomjerno razmazati nadjev te ga pomoću stolnjaka zarolati. Prije pečenja kolač premazati mješavinom ½ male žličice ulja i žumanjka. Kalup veličine 30x20 cm u kojem se peče premazati maslacem. Peći 45 minuta na 180º C.

 

Prosjek: 4.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kolač zdravlja - PROČITAJTE Starinski štrukli s repom i sirom, a'la Đurđica - PROČITAJTE Klecenbrot - PROČITAJTE Baklava od višanja - PROČITAJTE Londonerice - PROČITAJTE