Klecenbrot
Pripremom klecenbrota u gospodskim kućama Požege, okolnim vlastelinstavima i trgovištima, počinjale su oko svete Barbare, velike i temeljite pripreme za Božić....Od jednog njegovog komadića, puna su vam usta svih okusa svijeta, od Južne Amerike, preko Arabije, do dalekih zemalja Azijskih. Ova božićna slastica, koja imenom i značenjem, pa tako i receptom pripada tipu früchten brodtova ili kruhova sa suhim voćem, do nas se dosanjkala sa sjeverozapada s ostalim austrougarskim gastro izmišljotinama. Izvorno se pravila, kako joj i ime kaže, od suhih krušaka, ali se putem do nas obogatila datuljama, smokvama, pistacijama, arancinima, kitnkezima, bademima, pinjolima, limunima, narančama, rumom i tko zna kakvim sve ne, egzotičnim delicijama kakvih je u obilju bilo u nekadašnjim brojnim požeškim špecerajima.
Sastojci za nadjev:
- 1 kg badema, oraha, lješnjaka, grožđica, smokava, datulje, citronata, kitnkeza, suhih šljiva
- 1 kg šećera
Sastojci za tijesto:
- ½ kg brašna
- ¼ kg maslaca
- 10 dag šećera
- 2 cijela jaja
- malo vina
- sasvim malo kvasca
Priprema:
1. Prokuhane bademe narezati duguljasto, orahe i propržene lješnjake nasjeckati krupno, kao i ostalo suho voće
2. Dodati šećer, dobro izmiješati i preliti s 1 dcl ruma i ostaviti preko noći
3. Maslac razmrviti u brašnu i sa ostalim sastojcima zamijesiti tijesto
4. Nešto manje od pola tijesta zamijesiti s voćem, a od ostatka napraviti kruščiće
5. Kruščiće razvaljati, puniti nadjevom, namazati žumanjkom i ukrasiti prepolovljenim bademima
6. Staviti peći na 200˚C dok ne bude gotovo
7. Rezati nakon tri dana
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): slatko








Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Odlično !
=D>
Odlično !
=D>
Prelep kolac,mozete mi reci,po kolicini testa,nemoguce je da se zamesi sa po 1kg.sveg voca,ili idukativno.Sta je to kinkeza? :H
Kitnikez se pravi tako sto se dunje kuhaju kao za pekmez samo gusce i prave se plocice,malo se uvaljaju u secer i suse se.Ja dodam i sjeckanih oraha.Savrseno!!!
Kitnikez se pravi tako sto se dunje kuhaju kao za pekmez samo gusce i prave se plocice,malo se uvaljaju u secer i suse se.Ja dodam i sjeckanih oraha.Savrseno!!!
neznaš koji je bolji od boljrg samo je problrem