Klecenbrot

Autor: LanaM   (palac x 38500) |moji recepti

0
1 kg badema, oraha, lješnjaka, grožđica, smokava, datulje, citronata, kitnkeza, suhih šljiva 1 kg šećera Sastojci za tijesto: ½ kg brašna ¼ kg maslaca 10 dag šećera 2 cijela jaja malo vina sasvim malo kvasca Priprema: 1. Prokuhane bademe narezati duguljasto, orahe i propržene lješnjake nasjeckati krupno, kao i ostalo suho voće 2. Dodati šećer, dobro izmiješati i preliti s 1 dcl ruma i ostaviti preko noći 3. Maslac razmrviti u brašnu i sa ostalim sastojcima zamijesiti tijesto 4. Nešto manje od pola tijesta zamijesiti s voćem, a od ostatka napraviti kruščiće 5. Kruščiće razvaljati, puniti nadjevom, namazati žumanjkom i ukrasiti prepolovljenim bademima 6. Staviti peći na 200˚C dok ne bude gotovo 7. Rezati nakon tri dana       Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Pripremom klecenbrota u gospodskim kućama Požege, okolnim vlastelinstavima i trgovištima, počinjale su oko svete Barbare, velike i temeljite pripreme za Božić....Od jednog njegovog komadića, puna su vam usta svih okusa svijeta, od Južne Amerike, preko Arabije, do dalekih zemalja Azijskih. Ova božićna slastica, koja imenom i značenjem, pa tako i receptom pripada tipu früchten brodtova ili kruhova sa suhim voćem, do nas se dosanjkala sa sjeverozapada s ostalim austrougarskim gastro izmišljotinama. Izvorno se pravila, kako joj i ime kaže, od suhih krušaka, ali se putem do nas obogatila datuljama, smokvama, pistacijama, arancinima, kitnkezima, bademima, pinjolima, limunima, narančama, rumom i tko zna kakvim sve ne, egzotičnim delicijama kakvih je u obilju bilo u nekadašnjim brojnim požeškim špecerajima.
Recepti - 4 - slika

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg badema, oraha, lješnjaka, grožđica, smokava, datulje, citronata, kitnkeza, suhih šljiva
  • 1 kg šećera

Sastojci za tijesto:

  • ½ kg brašna
  • ¼ kg maslaca
  • 10 dag šećera
  • 2 cijela jaja
  • malo vina
  • sasvim malo kvasca

Priprema:

1. Prokuhane bademe narezati duguljasto, orahe i propržene lješnjake nasjeckati krupno, kao i ostalo suho voće
2. Dodati šećer, dobro izmiješati i preliti s 1 dcl ruma i ostaviti preko noći
3. Maslac razmrviti u brašnu i sa ostalim sastojcima zamijesiti tijesto
4. Nešto manje od pola tijesta zamijesiti s voćem, a od ostatka napraviti kruščiće
5. Kruščiće razvaljati, puniti nadjevom, namazati žumanjkom i ukrasiti prepolovljenim bademima
6. Staviti peći na 200˚C dok ne bude gotovo
7. Rezati nakon tri dana

 

 

 

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
  • Vaše oznake (tagovi): slatko
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Nada Palada's

Odlično !
=D>

2
Slika korisnika Nada Palada's

Odlično !
=D>

3
Slika korisnika Ruzica Simic_2's

Prelep kolac,mozete mi reci,po kolicini testa,nemoguce je da se zamesi sa po 1kg.sveg voca,ili idukativno.Sta je to kinkeza? :H

4
Slika korisnika Slavica Stojšić Ostojić's

Kitnikez se pravi tako sto se dunje kuhaju kao za pekmez samo gusce i prave se plocice,malo se uvaljaju u secer i suse se.Ja dodam i sjeckanih oraha.Savrseno!!!

5
Slika korisnika Slavica Stojšić Ostojić's

Kitnikez se pravi tako sto se dunje kuhaju kao za pekmez samo gusce i prave se plocice,malo se uvaljaju u secer i suse se.Ja dodam i sjeckanih oraha.Savrseno!!!

6
Slika korisnika Astrida Sinđić's

neznaš koji je bolji od boljrg samo je problrem