Savijača (štrudla) sa pire krumpirom
Iz jedne od kuharica starijeg izdanja,a iako se osobno ne sjećam, navodno su je češće pripremale naše mame i bake.
SASTOJCI:
- 12 listova za savijače
- 1/2 kg krumpira
- 30 dag svježg kravljeg sira
- 3 jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 žličice soli
- 1/2 dl ulja
- 1 jaje (za premazivanje)
POSTUPAK:
- Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi, a potom dobro ocijedite.
- Krumpiru dodajte 2 žlice kiselog vrhnja pa ga posebnim tijeskom (ili vilicom) dobro izgnječite, pazeći da ne ostanu grudice. Potom primješajte kravlji sir i 3 jaja. Provjerite slanost pa po potrebi i ukusu još začinite i dobro promiješajte nadjev, da dobijete glatku kremu.
- Na radnu plohu slažite listove (kore); za svaku savijaču po 4 komada koje slažite jedan iznad drugog, svakog pritom premažite kistom s malo ulja. Na zadnji list (pri dnu lista) stavite nadjev ( 3-4 žlice) pa zarolajte, a krajeve sa strane dobro utisnite unutra.
- U nauljeni kalup slažite savijače. Ovisno o veličini kalupa napravite 2 ili 3 savijače.
- U ostatak kiselog vrnja umiješajte jaje, dobro promiješajte i zalijte savijače.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 st. C oko 30-tak minuta (dok ne porumeni).
- Ako ne volite hrskavu koricu, kad izvadite savijače prekrijte ih krpom. Malo prohlađene režite na ukusne komade.
POSLUŽIVANJE:
Ovo jelo se može poslužiti kao toplo predjelo ali i prilog uz meso.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): krumpir / pire krumpir / savijače / štrudle
- Sastojci: krumpir / pire krumpir / štrudle / jaja / kravlji sir / meso / kore







Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Nisam ne, barem još ne. Naime sad je vrijeme mladoga krumpira,a bolji je onaj stari (i brašnasti) kao kad praviš njoke. Ali kad budem, obavezno javim dojmove u komentaru. Pozdrav....
Dobro, neću onda probavati sa mlijekom. Jeste uspijeli probati s slatkim, pravim vrhnjem?
Ispalo mi je ok ovako prema Vašim naputcima, tako da sam zadovoljna. Hvala i pozz
S kiselim vrhnjem dobiva kompaktnost i malo kiselkastu notu tako da sam radije za tu opciju, odnosno bez mlijeka. No, izazov bi bilo probati sa slatkim (pravim) vrhnjem. Multipraktik... može, iako ga osobno izbjegavam kod priprave ovakvih nadjeva, budu mi previše - kašasti.Bez obzira što ja tu pripovijedam, pozdravljam svaku kreativnost kao dobrodošlu.
draga Moela, a da probamo dodati i mlijeko???još ako imate multipratik, , puno je brže gotovo.