Sarmice od listova vinove loze

Autor: LanaM   (palac x 34502) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
50 listova vinove loze (ili 1 staklenka lišća vinove loze) 1/2 kg mljevenog mesa 1 šalica od 2 dcl riže 1-2 glavice luka 80 g mast (ili ulja, ako nema masti) 1 žličica slatke crvene paprike svežnjić peršina sol i papar po ukusu Priprema: Ako se pripremaju sarmice od svježe vinove loze listove dobro oprati i prokuhati u slanoj vodi u s malo octa. Ocijedite i pustiti da se ohladi. Na masti popržiti sitno narezani luk, dodajte mljeveno meso (može i mješavina mljevenog mesa), sitno narezani peršin, rižu, crvenu papriku te popapriti i posoliti po ukusu. Sve dobro izmiješati pa smjesom puniti lišće vinove kao i kod obične sarme. Na dno lonca poslagati koru pancete ili slanine, ili malo suhog mesa. Na to složiti sarmice, preliti vodom kao i kad se kuha sarma od kiselog zelja pa kuhati dok se riža ne skuha, na laganoj vatri otprilike 45 minuta. Pred kraj dodati zapršku od brašna. Sarmice od listova vinove loze mogu se poslužiti uz kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+1) ‹ Sarme bez suhog mesa najbolji recept Sinjski arambašići ›
Ovo istočnjačko jelo udomaćilo se posebno u bosansko-hercegovačkim krajevima. Nekad je bilo sezonsko jelo povezano uz proljetne radove na vinogradu kad se lišće loze prorjeđivalo. Danas je moguće pronaći i listove vinove loze u staklenci.
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 50 listova vinove loze (ili 1 staklenka lišća vinove loze)
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 1 šalica od 2 dcl riže
  • 1-2 glavice luka
  • 80 g mast (ili ulja, ako nema masti)
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • svežnjić peršina
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Ako se pripremaju sarmice od svježe vinove loze listove dobro oprati i prokuhati u slanoj vodi u s malo octa. Ocijedite i pustiti da se ohladi.

Na masti popržiti sitno narezani luk, dodajte mljeveno meso (može i mješavina mljevenog mesa), sitno narezani peršin, rižu, crvenu papriku te popapriti i posoliti po ukusu. Sve dobro izmiješati pa smjesom puniti lišće vinove kao i kod obične sarme.

Na dno lonca poslagati koru pancete ili slanine, ili malo suhog mesa. Na to složiti sarmice, preliti vodom kao i kad se kuha sarma od kiselog zelja pa kuhati dok se riža ne skuha, na laganoj vatri otprilike 45 minuta.

Pred kraj dodati zapršku od brašna.

Sarmice od listova vinove loze mogu se poslužiti uz kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko.
 

Prosjek: 2 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)