Povetica
Kolač koji se u Istri tradicionalno radi za Božić i Uskrs. Nadjev, ali i niziv jer može biti povitica, povetica, butica, a prvenstveno ovisi od dijela Istre iz kojeg dolazi tako da ne znam hoću li dati recept upravo za onakvu kakvu tražite, ali evo recepta kako se to radi u jednoj staroj fameji va Istre.
Tijesto:
- 50 dkg brašna
- 2 dkg svježeg kvasa
- 2,5 dl toplog mlijeka
- 5 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- malo maslaca 2-3 dkg
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- naribana korica limuna
Nadjev:
- 80 dkg jabuka
- 20 dkg sitno sjeckanih oraha
- 8-10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice krušnih mrvica
- cimet
- pola dl rakije
- 1 jaje za premaz
- nekoliko listova masline
Najprije treba zagrijati 1 dl mlijeka, u njega dodati žlicu šećera i razmrviti kvas pa pustiti da se kvas raspjeni.
U zdjelu staviti brašno, dodati preostali šećer, maslac, jaje i žumanjke, naribanu limunovu koricu i dignuti kvas. Mijesiti, a preostalo mlijeko polako dodavati da se vidi koliko ga je točno potrebno. Mijesiti dok tijesto postano glatko i prestane se lijepiti za ruke i zdjelu. Oblikovati kuglu, posuti s malo brašna i pokriti čistom krpom pa ostaviti na toplom da se tijesto diže dok ne udvostruči volumen (45 - 50 minuta).
U međuvremenu treba nasjeckati orahe, naribati jabuke, dodati šećer, mrvice, cimet i rakiju pa dobro izmješati (sve zajedno sjeditniti i izmiješeti tek kad ste razvaljali tijesto, jer inače će jabuke pustiti puno soka).
Dignuto tijesto istresti na brašnom posutu površinu i razvaljati na pola cm debeli pravokutnik. Rasporediti nadjev i zarolati kao orehnjaču ili savijaču. Ako niste vješti u rolanju tijesta onda ga razvaljajte na čistoj krpi i pomoću nje zarolajte poveticu.
- Vaše oznake (tagovi): božićni kolači / kolač od jabuka / kolači i slastice
- Sastojci: brašno / cimet / jabuke / korica limuna / maslac / masline / mlijeko / orasi / šećer / vanilin šećer
A ja bi u recept jedino 750 grama brašna ;)
i 3 jaja...hm...
i 1,5 kg jabuka....
Povetica, orahnjača, kako hoćete...paaaa, malo komplicirano, ali ajde, za blagdane se malo žrtvujemo. Oko 50 minuta se peče, a možete dodati i malo ruma, možda malo više jabuka... Najzad, vidjet ćete