Povetica

Kolač koji se u Istri tradicionalno radi za Božić i Uskrs. Nadjev, ali i niziv jer može biti povitica, povetica, butica, a prvenstveno ovisi od dijela Istre iz kojeg dolazi tako da ne znam hoću li dati recept upravo za onakvu kakvu tražite, ali evo recepta kako se to radi u jednoj staroj fameji va Istre.
Tijesto:
- 50 dkg brašna
- 2 dkg svježeg kvasa
- 2,5 dl toplog mlijeka
- 5 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- malo maslaca 2-3 dkg
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- naribana korica limuna
Nadjev:
- 80 dkg jabuka
- 20 dkg sitno sjeckanih oraha
- 8-10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice krušnih mrvica
- cimet
- pola dl rakije
- 1 jaje za premaz
- nekoliko listova masline
Najprije treba zagrijati 1 dl mlijeka, u njega dodati žlicu šećera i razmrviti kvas pa pustiti da se kvas raspjeni.
U zdjelu staviti brašno, dodati preostali šećer, maslac, jaje i žumanjke, naribanu limunovu koricu i dignuti kvas. Mijesiti, a preostalo mlijeko polako dodavati da se vidi koliko ga je točno potrebno. Mijesiti dok tijesto postano glatko i prestane se lijepiti za ruke i zdjelu. Oblikovati kuglu, posuti s malo brašna i pokriti čistom krpom pa ostaviti na toplom da se tijesto diže dok ne udvostruči volumen (45 - 50 minuta).
U međuvremenu treba nasjeckati orahe, naribati jabuke, dodati šećer, mrvice, cimet i rakiju pa dobro izmješati (sve zajedno sjeditniti i izmiješeti tek kad ste razvaljali tijesto, jer inače će jabuke pustiti puno soka).
Dignuto tijesto istresti na brašnom posutu površinu i razvaljati na pola cm debeli pravokutnik. Rasporediti nadjev i zarolati kao orehnjaču ili savijaču. Ako niste vješti u rolanju tijesta onda ga razvaljajte na čistoj krpi i pomoću nje zarolajte poveticu.
- Vaše oznake (tagovi): božićni kolači / kolač od jabuka / kolači i slastice
- Sastojci: brašno / cimet / jabuke / korica limuna / maslac / masline / mlijeko / orasi / šećer / vanilin šećer







Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
A ja bi u recept jedino 750 grama brašna ;)
i 3 jaja...hm...
i 1,5 kg jabuka....
Povetica, orahnjača, kako hoćete...paaaa, malo komplicirano, ali ajde, za blagdane se malo žrtvujemo. Oko 50 minuta se peče, a možete dodati i malo ruma, možda malo više jabuka... Najzad, vidjet ćete