Povetica

recepti_bez_slike

Kolač koji se u Istri tradicionalno radi za Božić i Uskrs. Nadjev, ali i niziv jer može biti povitica, povetica, butica, a prvenstveno ovisi od dijela Istre iz kojeg dolazi tako da ne znam hoću li dati recept upravo za onakvu kakvu tražite, ali evo recepta kako se to radi u jednoj staroj fameji va Istre.

Tijesto:

  • 50 dkg brašna
  • 2 dkg svježeg kvasa
  • 2,5 dl toplog mlijeka
  • 5 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo maslaca 2-3 dkg
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • naribana korica limuna

Nadjev:

  • 80 dkg jabuka
  • 20 dkg sitno sjeckanih oraha
  • 8-10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • cimet
  • pola dl rakije
  • 1 jaje za premaz
  • nekoliko listova masline

Najprije treba zagrijati 1 dl mlijeka, u njega dodati žlicu šećera i razmrviti kvas pa pustiti da se kvas raspjeni.

U zdjelu staviti brašno, dodati preostali šećer, maslac, jaje i žumanjke, naribanu limunovu koricu i dignuti kvas. Mijesiti, a preostalo mlijeko polako dodavati da se vidi koliko ga je točno potrebno. Mijesiti dok tijesto postano glatko i prestane se lijepiti za ruke i zdjelu. Oblikovati kuglu, posuti s malo brašna i pokriti čistom krpom pa ostaviti na toplom da se tijesto diže dok ne udvostruči volumen (45 - 50 minuta).

U međuvremenu treba nasjeckati orahe, naribati jabuke, dodati šećer, mrvice, cimet i rakiju pa dobro izmješati (sve zajedno sjeditniti i izmiješeti tek kad ste razvaljali tijesto, jer inače će jabuke pustiti puno soka).

Dignuto tijesto istresti na brašnom posutu površinu i razvaljati na pola cm debeli pravokutnik. Rasporediti nadjev i zarolati kao orehnjaču ili savijaču. Ako niste vješti u rolanju tijesta onda ga razvaljajte na čistoj krpi i pomoću nje zarolajte poveticu.

 

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Andreaaa's

A ja bi u recept jedino 750 grama brašna ;)

i 3 jaja...hm...

i 1,5 kg jabuka....

2
Slika korisnika Francika Matić Bartulovic's

Povetica, orahnjača, kako hoćete...paaaa, malo komplicirano, ali ajde, za blagdane se malo žrtvujemo. Oko 50 minuta se peče, a možete dodati i malo ruma, možda malo više jabuka... Najzad, vidjet ćete