Palačinke sa špinatom (pržene)
Ne moraju nužno bit sa marmeladom i nutelom, ovo je zdravija (meni čak i ukusnija) verzija.
Tijesto za palačinke:
- 3 dkg masti
- sol
- 10 dkg brašna
- 1 jaje
- 1 dl mlijeka
Nadjev:
- 1/2 kg špinata
- 2 dkg masti
- 2 dkg brašna
- 1/2 dkg luka i češnjaka
- 10 dkg mrvica
- 1 jaje
- 20 dkg masti ili ulja
Priprema:
Nadjev: špinat se očisti, opere, popari i kuha dok bude mekan. Zatim se ocijedi, istisne voda, sitno usitni i stavi na zapreška od masti i brašna na kojem se ispržilo malo luka i češnjaka. Soli se i papri, doda malo vode i pusti prokuhati.
Palačinke sa špinatom su i meni draže nego one u slatkoj verziji! Ja ih takve ili poham ili jednostavno zarolam sa nadjevom, zatim posložim u lazanjeru, malo bešamela ili vrhnje za kuhanje i zapečem. Pred kraj nabacim gaude i superje.Ak mi se ne da previše prtljati,zapečem malo prezli i sa tim zalijem i jelo je spremno!