Musaka od mladih tikvica
Najčešće spremam onu klasičnu musaku od krumpira i mljevenog mesa, a tikvice najčešće pohane. No, kad sam prvi put probala musaku s tikvicama, odmah mi se dopala.
Sastojci:
- 2 kg mladih tikvica
- 10 dag sira za ribanje (trapist ili sl.)
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- 1/2 dl vrhnja
- ulje
- papar, sol
- brašno
- sjeckani peršin
- 3 češnja češnjaka
Priprava:
Mlade tikvice po želji ogulite (nije neophodno), narežite na ploške, posolite, izvaljajte u brašno i ispecite na vrućem ulju. U nauljenu vatrostalnu posudu složite sloj pečenih tikvica, gore pospite naribani sir, ponovno složite tikvice i prelijte izmiješanom smjesom od jaja, vrhnja, mlijeka, sitno sjeckanog češnjaka i peršinovog lišća. Pecite pola sata u pećnici.
Ja kad radim musaku od tikvica radim sa piletinom:
20 dkg pilećeg filea, 20 dkg pilećeg batka sa zabatkom, 4 dkg luka, 40 dkg tikvica, 4 dkg oštrog brašna, 2 jaja, sol i ulje za prženje.
Preljev: 2 dcl kiselog vrhnja, 1 dcl mlijeka, 3 jaja.
Na luku popržite mljeveno pileće meso i posolite ga. Na vrućem ulju ispecite narezane tikvice panirane u brašno i jaja. U vatrostalnu posudu poslažite red tikvica, red mesa i postupak ponovite 3 puta. Prelijte preljevom i pecite na 175 stiupnjeva oko pola sata.