Molvarska orehnjača

Sastojci za tijesto
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 50 dag brašna
- 10 dag margarina
- 10 dag šećera
- 4 žumanjka
- 1 limun
- 1/4 žličice soli
- 2 dl mlijeka
sastojci za nadjev
- 50 dag mljevenih oraha
- 10 dag nasjeckanih oraha
- 15 dag šećera
- 2 dl mlijeka
- 1 vanilin-šećer
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica stučenih klinčića
- 1 limun
- 1 žlica ruma
- 1 žlica maslaca
- 1 bjelance za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
postupak pripreme:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte podignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, šećer, sol i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu.
Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, podijelite u dva jednaka dijela i svaki dio premijesite. Valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem ćete peći, pa svaki list namažite onom drugom polovicom omekšalog margarina, ohlađenim nadjevom od oraha i pospite nasjeckanim orasima. Odmah savijte jedan, a zatim i drugi dio te stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom.
Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri 1 sat. Pečenu,još toplu orehnjaču pospite šećerom u prahu, a režite posve ohlađenu. Nadjev: Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin-šećerom, prelijte kipućim mlijekom i izmiješajte u jednoličnu smjesu. Zatim dodajte cimet, klinčiće, naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, rum i maslac, pa sve zajedno još jednom izmiješajte.
Savjet: Svježi kvasac lako se pokvari ako stoji izvan hladnjaka. Međutim, u hladnjaku pod utjecajem niske temperature dobiva neugodan miris i pocrni. Ako ga stavite u PVC vrećicu i čvrsto zamotate te držite u bilo kojem dijelu hladnjaka, sačuvat će svježinu nekoliko tjedana.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): orehnjača
- Sastojci: brašno / jaja / klinčić / margarin / maslac / mljeveni orasi / orasi / rum / šećer / suhi kvasac / šećer u prahu / cimet / vanilin šećer / limun / mlijeko







Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...