Marmelada od maginja (planika)

recepti_bez_slike
3 kg zrelih maginja 1,5 kg sečera 1 cijeli limun izrezan na fete 1 sok od limuna 3 vanilin šečera Postupak pripreme Zrele maginje zgnječiti ili izmiksati pa dodati šečer i ponovo promiješati. Ostaviti preko noči da ostoji. U teču od rosvaja usuti izmiksane i ušečerene maginje, staviti limun na fete ,sok od 1 limuna i 3 vanilin šečera, pa ih staviti da se kuhaju.Kada smjesa uzavre smanjiti temperaturu i uz stalno miješanje kuhati oko 2,5 sata. Staklenke u koje će se usuti marmelada prethodno treba prokuhati kao i njihove poklopce.Nakon što se mermelada skuhala, toplu usuti u sterilizirane staklenke i staviti u peć na 180 C da marmelada prokuha. Izvaditi iz peči i pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ohladiti. Hladne zatvori. Marmelada je bez ikakvih konzervansa a može jako dugo trajati. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.8 (+4)
Tanja je predložila recept za marmeladu od maginja (planika) Kako u ovo doba na Hvaru ima dosta zrelih maginja, rado vam pišem ovaj recept ,kako bi oni koji mogu maginje ubrati mogli napraviti uz malo truda prekrasnu marmeladu.

Sastojci

  • 3 kg zrelih maginja
  • 1,5 kg sečera
  • 1 cijeli limun izrezan na fete
  • 1 sok od limuna
  • 3 vanilin šečera

Postupak pripreme

Zrele maginje zgnječiti ili izmiksati pa dodati šečer i ponovo promiješati. Ostaviti preko noči da ostoji. U teču od rosvaja usuti izmiksane i ušečerene maginje, staviti limun na fete ,sok od 1 limuna i 3 vanilin šečera, pa ih staviti da se kuhaju.Kada smjesa uzavre smanjiti temperaturu i uz stalno miješanje kuhati oko 2,5 sata.

Staklenke u koje će se usuti marmelada prethodno treba prokuhati kao i njihove poklopce.Nakon što se mermelada skuhala, toplu usuti u sterilizirane staklenke i staviti u peć na 180 C da marmelada prokuha. Izvaditi iz peči i pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ohladiti. Hladne zatvori.

Marmelada je bez ikakvih konzervansa a može jako dugo trajati.

Prosjek: 4.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika raull's

Prije nekoliko dana sam ponovo napravila marmeladu od maginja.Ovaj put sam na pola kuhanu maginju procijedila kroz sito . Ostalo je dosta sitnih špica u situ. Ponovo sam nastavila kuhati .Ovakova mermelada je predivna.Ne osječaju se njihove mrvice.Kako je bila degustacija, marmelada od maginja je proglašena u mojoj obitelji kao broj 1 od mermelada tj. najbolja marmelada koju su usporedili sa ostalima koje pripreman.
Preporuka-kada kuhate obavezno procijedite kroz sito.

Tanja Jelavić