

80 dag janjetine (bez kosti)
3 dl kiselog vrhnja
2 dl mlijeka
1 glavica luka
1 žlica brašna
lovorov list
2 grančice peršinova lista
1 limun
Ulje
Vegeta
sol
Postupak pripreme
Meso operite i narežite na veće komade. Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezano meso, pa uz dolijevanje tople vode, pirjajte da meso posve omekša. Posolite i dodajte lovorov list. U međuvremenu na ulju popržite brašno, dodajte mlijeko pomiješano s kiselim vrhnjem, posolite, pospite vegetom i lagano prokuhajte, a zatim dodajte limunov sok i nasjeckani peršinov list. U zdjelu složite pirjano meso i prelijte umakom od vrhnja. Poslužite uz valjuške od krumpira i zelenu salatu.
Savjet: Svježa janjetina je ružičaste boje i nježne građe, a bubrezi i površina su djelomično pokriveni masnim tkivom, koje ne smije biti žuto. Najukusnija je ona koja se uzgaja u planinskim predjelima. No, treba spomenuti i otočku, npr pašku.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2.3 (+3)
Sastojci za janjetinu u umaku
- 80 dag janjetine (bez kosti)
- 3 dl kiselog vrhnja
- 2 dl mlijeka
- 1 glavica luka
- 1 žlica brašna
- lovorov list
- 2 grančice peršinova lista
- 1 limun
- Ulje
- Vegeta
- sol
Postupak pripreme
Meso operite i narežite na veće komade. Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezano meso, pa uz dolijevanje tople vode, pirjajte da meso posve omekša. Posolite i dodajte lovorov list. U međuvremenu na ulju popržite brašno, dodajte mlijeko pomiješano s kiselim vrhnjem, posolite, pospite vegetom i lagano prokuhajte, a zatim dodajte limunov sok i nasjeckani peršinov list. U zdjelu složite pirjano meso i prelijte umakom od vrhnja. Poslužite uz valjuške od krumpira i zelenu salatu.
Savjet: Svježa janjetina je ružičaste boje i nježne građe, a bubrezi i površina su djelomično pokriveni masnim tkivom, koje ne smije biti žuto. Najukusnija je ona koja se uzgaja u planinskim predjelima. No, treba spomenuti i otočku, npr pašku.