Đem od šljiva

recepti_bez_slike
5 kg šljiva 2 dcl vinskog octa 1,5 kg šećera 1 žlica salicila 2 dl ruma Način pripreme: Faširati 5 kg šljiva, naliti 2 dl vinskog octa i kuhati 2 sata. Dodati 1,5 kg šećera, 1 žličicu salicila, kuhati još 10 min, a kad je skuhano naliti 2 dl ruma. Salicil - prah koji se nekad koristio za konzerviranje, može se još nabaviti u ljekarnama, ali je današnja uobičajena upotreba "konzervansa". Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Jesen, ta, toliko koloristički bogata jesen, u kuhinji moje bake značila je vrijeme priprema za zimu. Već krajem ljeta, kad jarina i žar polako prestaju biti toliko naporni, moja je baka kiselila krastavce, staklenku po staklenku, onako kako bi ih iz vrta donijela – svježe, male, zelene krastavce. Ukiseljavale su se tu i paprike, one žute babure, pa onda one crvene roge, pekao ajvar, kuhinja se žarila od pečenih paprika, mirisala po octu i papru. Ukuhavale se marelice i pekmezi od šljiva, jabuka; slagali likeri od višanja i oraha...Spremala je baka naveliko svoju špajzu za kasnu jesen i zimu. Bilo mi je zanimljivo sve to gledati, pomalo sam se osjecala kao hrčak, zajedno s bakom noseći sve te staklenke i boce u špajzu i slagajući ih čas po bojama, čas po vrstama povrća i voća.
Đem od šljiva

Sastojci

  • 5 kg šljiva
  • 2 dcl vinskog octa
  • 1,5 kg šećera
  • 1 žlica salicila
  • 2 dl ruma

Način pripreme:

Faširati 5 kg šljiva, naliti 2 dl vinskog octa i kuhati 2 sata.
Dodati 1,5 kg šećera, 1 žličicu salicila, kuhati još 10 min, a kad je skuhano naliti 2 dl ruma.
Salicil - prah koji se nekad koristio za konzerviranje, može se još nabaviti u ljekarnama, ali je današnja uobičajena upotreba "konzervansa".

No votes yet
Link izvora / potpis autora: bakinakuharica.com
  • Vaše oznake (tagovi): džem
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)