Dalmatinska kukuruzovnica
U Podravini kukuružnjača, a u Dalmaciji kukuruzovnica. Osim u nazivu, ima i sitnih izmjena u sastojcima. Kako god da uzmete i okrenete, kolač je izvanredan.
Sastojci:
- 15 dag masti
- 15 dag šećera
- 50 dag kukuruznog brašna
- 3,5 dl mlijeka
- 20 dag grožđica
- 3 žlice sitnih čvaraka
- 1 limun
- 1 žličica cimeta
- malo naribanog oraščića
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dubljoj zdjeli izmiješajte mast sa šećerom, dodajte grožđice, čvarke, naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu, naribani oraščić i cimet, prelijte polovicom mlijeka i izmiješajte. Zatim naizmjenično dodavajte kukuruzno brašno i ostatak mlijeka, pa kuhačom umijesite lijevano tijesto, ali pazite da ne bude prerijetko. Ulijte ga u namazan i brašnom posut lim, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečenu kukuruzovnicu pospite šećerom u prahu, a kad se malo ohladi narežite na kocke.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolač / kolači i slastice
- Sastojci: šećer u prahu / šećer / oraščić / mlijeko / mast / limun / kukuruzno brašno / grožđice / čvarci / cimet