Crni rižot od sipe
Sastojci:
- 75 dag sipe
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 20 dag riže
- 2 dl bijelog vina
- 5 dag naribanog sira
- parmezana
- 2 grančice peršinovog lista
- 2 žlice maslaca
- maslinovo ulje
- sol
priprema:
Sipu očistite, operite i narežite na manje komade. Za vrijeme čišćenja sipa crnilo izdvojite, otopite u šalici vode i sačuvajte. Na mješavini ulja i maslaca popržite nasjeckani luk, zatim dodajte nasjeckani češnjak i nasjeckano peršinovo lišće. Posolite, popaprite, dodajte narezane sipe i zajedno pržite 2 do 3 minute. Zatim ulijte vino i istu količinu vode te polako kuhajte otprilike pola sata. Tada dodajte crnilo od sipe i opranu rižu, po potrebi dolijte tople vode i na laganoj vatri kuhajte da se riža potpuno skuha. Kuhani rižot istresite u zdjelu i pospite naribanim parmezanom. Rižot poslužite sa zelenom salatom ili salatom od rajčice.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / rižot
- Sastojci: sol / sir / sipa / riža / peršinov list / parmezan / maslinovo ulje / maslac / luk / češnjak / bijelo vino