Bijela slana pita

recepti_bez_slike
2 lista gotove jufke 7 jaja 6 fildžana griza 4 fildžana ulja 250 ml mlijeka 1 slatki sir - veći sol 1 prašak za pecivo 250 ml kajmaka domaćeg / može i vrhnje za kuhanje/ Postupak pripreme Umutiti jaja pa dodati griz, ulje, mlijeko, izdrobljen sir, prašak za pecivo i sol. Sve izmiješati i preliti u tepsiju koju smo prehodno pomastili i prekrili jednom jufkom. Pokriti sa drugom jufkom, te sve preliti sa predhodno prokuhalim kajmakom. Peći u rerni na 200 stepeni 20-ak minuta. Tepsija br.32 pita je izvrsna drugi dan podgrijana još i bolja a nemože ne uspjeti. prijatno, amira Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+910) ‹ Bijela pita najbolji recept Engleska pita od jabuka ›

Sastojci

  • 2 lista gotove jufke
  • 7 jaja
  • 6 fildžana griza
  • 4 fildžana ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 1 slatki sir - veći
  • sol
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml kajmaka domaćeg / može i vrhnje za kuhanje/

Postupak pripreme

Umutiti jaja pa dodati griz, ulje, mlijeko, izdrobljen sir, prašak za pecivo i sol. Sve izmiješati i preliti u tepsiju koju smo prehodno pomastili i prekrili jednom jufkom. Pokriti sa drugom jufkom, te sve preliti sa predhodno prokuhalim kajmakom. Peći u rerni na 200 stepeni 20-ak minuta.
Tepsija br.32

pita je izvrsna drugi dan podgrijana još i bolja a nemože ne uspjeti. prijatno, amira

Prosjek: 5 (+910)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika kruškica's

ja tome slično radim a zove se gužvara jako fino islatka i slana može bit

2
Slika korisnika Ante Ačkar's

Recept mi se dopao na prvu pa sam ga prebacio u favorite. i učinit ću pitu prvom prigodom baš zbog lakoće pripremanja. Hvala autoru.

3
Slika korisnika snežana's

Slana pita ovako spremljena je odlična jer i ja pravim nešto slično. Razlika je samo u testu koje ja ostavim da bude tečno tj. gušće nego za palačinke. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipam pola testa, pa rasporedim fil od sira, neki put stavim jaja a može i bez njih, i opet sipam ostatak testa. Ostavim da nadodje i tek onda pečem. :H

  • DSCF1071.jpg