Franjo K. traži recepte od bazginih bobica
Recepti od bazginih bobica
Ukus cvijeta bazge je gorak i aromatičan dok sirove bobice imaju jako neprijatan ukus ali kad ih pripremimo pa i u kompotu su veoma ukusne i sočne.
Inače, svježe(friške) bazgine bobice posipamo sa šećerom i zalijemo vinom ili limunovim sokom i mogu se jesti svaki dan (po jedan manji tanjurić)zbog zdravstvenih razloga. Naime, uzimati se preporučuje 3-4 sedmice. Tako napravljena mješavina regenerira vaš organizam jer bazgine ili zovine bobice pročišćavaju krv u čovjeku.
joj, mozes radit svasta - od dzema, pekmeza, likera....
Sastojci za dzem su oko jedne kile zrelih bazgovih bobica, 60 dkg šećera, želin i limun.
Bobice operite i očistite od peteljki.Zatim ih stavite ih u posudu u kojoj ćete kuhati pa dodajte šećer i uz miješanje kuhajte oko 20 minuta. Želin izmiješajte sa 2 žlice šećera i umiješajte u voće. Dodajte sok limuna i kuhajte još par minuta. Vrućim džemom punite čiste i zagrijane manje staklenke koje odmah zatvorite.
probaj sa likerom koji će biti odličan aperitiv.
Sastojci su oko 1,20 kg bobica od bazge, štapić vanilije, pola štapića cimeta, žlica limunovog soka, 3 žlice smeđeg šećera, dl vode i oko 5 dl votke ili gina.
Prvo bobice treba oprati i ocijediti. Vaniliju uzdužno prerezati na dva dijela, a cimet natrgati na komadiće. Zatim u posudu za kuhanje staviti vodu, bobice, limunov sok,šećer, vaniliju, cimet i to sve skupa kuhati deset minuta. Nakon toga sve to ohladiti, bobice malo izgnječiti vilicom. U staklenku širokog grla uliti voćnu kašu, preliti votkom ili ginom pa promiješati, zatvoriti i ostaviti na tamnom mjestu otprilike 1,5 do 2 mjeseca. Povremeno možete protresti bocu. Ovaj liker procijediti kroz gazu, dobro istisnuti sok pa uliti u boce i ostaviti još par dana prije upotrebe.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.