Recepti od bazginih bobica

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Recepti od bazginih bobica

Franjo K. traži recepte od bazginih bobica

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Ukus cvijeta bazge je gorak i aromatičan dok sirove bobice imaju jako neprijatan ukus ali kad ih pripremimo pa i u kompotu su veoma ukusne i sočne.
Inače, svježe(friške) bazgine bobice posipamo sa šećerom i zalijemo vinom ili limunovim sokom i mogu se jesti svaki dan (po jedan manji tanjurić)zbog zdravstvenih razloga. Naime, uzimati se preporučuje 3-4 sedmice. Tako napravljena mješavina regenerira vaš organizam jer bazgine ili zovine bobice pročišćavaju krv u čovjeku.

Slika korisnika klaramara's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

joj, mozes radit svasta - od dzema, pekmeza, likera....

Sastojci za dzem su oko jedne kile zrelih bazgovih bobica, 60 dkg šećera, želin i limun.

Bobice operite i očistite od peteljki.Zatim ih stavite ih u posudu u kojoj ćete kuhati pa dodajte šećer i uz miješanje kuhajte oko 20 minuta. Želin izmiješajte sa 2 žlice šećera i umiješajte u voće. Dodajte sok limuna i kuhajte još par minuta. Vrućim džemom punite čiste i zagrijane manje staklenke koje odmah zatvorite.

probaj sa likerom koji će biti odličan aperitiv.

Sastojci su oko 1,20 kg bobica od bazge, štapić vanilije, pola štapića cimeta, žlica limunovog soka, 3 žlice smeđeg šećera, dl vode i oko 5 dl votke ili gina.

Prvo bobice treba oprati i ocijediti. Vaniliju uzdužno prerezati na dva dijela, a cimet natrgati na komadiće. Zatim u posudu za kuhanje staviti vodu, bobice, limunov sok,šećer, vaniliju, cimet i to sve skupa kuhati deset minuta. Nakon toga sve to ohladiti, bobice malo izgnječiti vilicom. U staklenku širokog grla uliti voćnu kašu, preliti votkom ili ginom pa promiješati, zatvoriti i ostaviti na tamnom mjestu otprilike 1,5 do 2 mjeseca. Povremeno možete protresti bocu. Ovaj liker procijediti kroz gazu, dobro istisnuti sok pa uliti u boce i ostaviti još par dana prije upotrebe.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija