Žuto-smeđa salama

Autor: tatjana   (palac x 18578) |moji recepti

3
80 g maslac 80 g šećera 2 žumanjka, tvrdo kuhana pa propasirana 1 velika žlica ruma Za smeđu smjesu 150 g badema (bademi se mogu zamijeniti mljevenim orasima) 150 g kristal šećera (bolji je šećer sitnih kristala) 60 g ribane čokolade 1 bjelanjak 1 velika žlica ruma Skuhati dva tvrdo kuhana jaja, odvojiti žutanjak i bjelanjak, pa žutanjke fino ispasirati (može i vilicom). Kuhani bjelanjak nam za ovaj recept neće trebati. Pjenasto umutiti maslac, dodati šećera, propasirana tvrdo kuhana žumanjka i veliku žlicu ruma. Sve fino izmiješati pa ostaviti na hladno da se stegne. Bademe blanširati u vrućoj vodi (prokuhati kratko dok se koža ne napuhne), pa oljuštiti smeđu kožu i samljeti. U originalnom receptu bademi su bez kože iako se može ostaviti koža, ali će tada okus biti malo gorkast, a bademi se mogu zamijeniti orasima. Bademe i šećer zamijesiti s jednim bjelanjkom i jednom velikom žlicom ruma, a tijesto dobro izraditi. Smeđe tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine, premazati žutom smjesom i rolati.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.4 (+10)
Osim što je dekorativna pa će lijepo izgledati na pladnju s kolačima, ova salama mora se sušiti na zraku nekoliko dana prije posluživanja i idealna je za božićne i uskršnje blagdane kad se s pripremom kolača počinje i tjedan dana unaprijed.
Recepti - 3 - slika

Za žutu smjesu

  • 80 g maslac
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka, tvrdo kuhana pa propasirana
  • 1 velika žlica ruma

Za smeđu smjesu

  • 150 g badema (bademi se mogu zamijeniti mljevenim orasima)
  • 150 g kristal šećera (bolji je šećer sitnih kristala)
  • 60 g ribane čokolade
  • 1 bjelanjak
  • 1 velika žlica ruma

Skuhati dva tvrdo kuhana jaja, odvojiti žutanjak i bjelanjak, pa žutanjke fino ispasirati (može i vilicom). Kuhani bjelanjak nam za ovaj recept neće trebati.
Pjenasto umutiti maslac, dodati šećera, propasirana tvrdo kuhana žumanjka i veliku žlicu ruma. Sve fino izmiješati pa ostaviti na hladno da se stegne.

Bademe blanširati u vrućoj vodi (prokuhati kratko dok se koža ne napuhne), pa oljuštiti smeđu kožu i samljeti. U originalnom receptu bademi su bez kože iako se može ostaviti koža, ali će tada okus biti malo gorkast, a bademi se mogu zamijeniti orasima. Bademe i šećer zamijesiti s jednim bjelanjkom i jednom velikom žlicom ruma, a tijesto dobro izraditi.

Smeđe tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine, premazati žutom smjesom i rolati.
 

Prosjek: 4.4 (+10)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)