Paprenjaci

Autor: tatjana   (palac x 19293) |moji recepti

9
25 dkg meda 25 dkg masti 25 dkg šećera 70 dkg brašna 2 žumanjka 1/2 žličice sode bikarbone optrilike 2-3 velike žlice ribanog cimeta optrilike 1/2 velike žlica tucanih klinčića optrilike 1/2 male žlica svježeg mljevenog papra Priprema Med, mast i šećer staviti kuhati dok se ne povežu je jednoličnu masu, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. U originalnom receptu se pod „mast“ misli na svinjsku mast. Zatim dodati žumanjke, cimet, klinčiće i papar te sodu bikarbonu. Omjer začina tj. cimeta, klinčića i papara je proizvoljan, odnosno prema ukusu. Može se povećati ili smanjiti, ovisno o tome koju aromu želite da prevlada. Tijesto se dobro izmjesi, a to dobro znači najmanje 15-ak minuta dok nije potpuno glatko. Ne možete pretjerati ili predugo mjesiti, ali možete premalo. Dobro je ako se tijesto ostavi stajati da stoji dva sata. Razvaljati na debljinu prsta ili oko 8 mm i pomoću čaše vaditi polumjesece ili modelima vaditi raličite oblike. Postoje i specijalni drveni kalupi koji su mogu naći u specijaliziranim dućanima s kojima će paprenjaci izgledati izrazito dekarotivno. Peći na namašćenom limu na temperaturi 170°C 20-ak minuta. Treba paziti da ne pregore.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+4)
Paprenjaci su stvarno stari, narodni recept. Nećemo ulaziti u priču odakle paprenjaci vuku korijen, ali možemo ustvrditi su ovdje dobro ukorjenjeni i da postoje mnoštvo recepata.
Paprenjaci

Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.

Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.

Sastojci

  • 25 dkg meda
  • 25 dkg masti
  • 25 dkg šećera
  • 70 dkg brašna
  • 2 žumanjka
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • optrilike 2-3 velike žlice ribanog cimeta
  • optrilike 1/2 velike žlica tucanih klinčića
  • optrilike 1/2 male žlica svježeg mljevenog papra

Priprema

Med, mast i šećer staviti kuhati dok se ne povežu je jednoličnu masu, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. U originalnom receptu se pod „mast“ misli na svinjsku mast. Zatim dodati žumanjke, cimet, klinčiće i papar te sodu bikarbonu. Omjer začina tj. cimeta, klinčića i papara je proizvoljan, odnosno prema ukusu. Može se povećati ili smanjiti, ovisno o tome koju aromu želite da prevlada.

Tijesto se dobro izmjesi, a to dobro znači najmanje 15-ak minuta dok nije potpuno glatko. Ne možete pretjerati ili predugo mjesiti, ali možete premalo. Dobro je ako se tijesto ostavi stajati da stoji dva sata.

Razvaljati na debljinu prsta ili oko 8 mm i pomoću čaše vaditi polumjesece ili modelima vaditi raličite oblike. Postoje i specijalni drveni kalupi koji su mogu naći u specijaliziranim dućanima s kojima će paprenjaci izgledati izrazito dekarotivno.

Peći na namašćenom limu na temperaturi 170°C 20-ak minuta. Treba paziti da ne pregore.

 

Prosjek: 3 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)