Paprenjaci
Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.
Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.
Sastojci
- 25 dkg meda
- 25 dkg masti
- 25 dkg šećera
- 70 dkg brašna
- 2 žumanjka
- 1/2 žličice sode bikarbone
- optrilike 2-3 velike žlice ribanog cimeta
- optrilike 1/2 velike žlica tucanih klinčića
- optrilike 1/2 male žlica svježeg mljevenog papra
Priprema
Med, mast i šećer staviti kuhati dok se ne povežu je jednoličnu masu, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. U originalnom receptu se pod „mast“ misli na svinjsku mast. Zatim dodati žumanjke, cimet, klinčiće i papar te sodu bikarbonu. Omjer začina tj. cimeta, klinčića i papara je proizvoljan, odnosno prema ukusu. Može se povećati ili smanjiti, ovisno o tome koju aromu želite da prevlada.
Tijesto se dobro izmjesi, a to dobro znači najmanje 15-ak minuta dok nije potpuno glatko. Ne možete pretjerati ili predugo mjesiti, ali možete premalo. Dobro je ako se tijesto ostavi stajati da stoji dva sata.
Razvaljati na debljinu prsta ili oko 8 mm i pomoću čaše vaditi polumjesece ili modelima vaditi raličite oblike. Postoje i specijalni drveni kalupi koji su mogu naći u specijaliziranim dućanima s kojima će paprenjaci izgledati izrazito dekarotivno.
Peći na namašćenom limu na temperaturi 170°C 20-ak minuta. Treba paziti da ne pregore.
- Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): cimet / klinčić / kolači i slastice / Kuharica za svečane prigode / mast / med / papar / paprenjaci
- Sastojci: cimet / mast / med / papar / šećer / tijesto







Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...