Gužvara
Super fino i jednostavno, često to doma radimo, sastojke mijenjam prema raspoloženju, špinat, blitva, kopriva....
Sastojci:
- 1/2 kg kora za pitu
- 1/2 kg svježeg kravljeg sira
- 1/2 špinata
- 800 g čvrstog jogurta
- 2 dl maslinovog ulja
- 5 kom jaja
- 1 kiselo vrhnje (2 dl)
- 2 dl kisele vode
- 1/2 žličice soli , malo papra
Priprema:
Umutite tri jaja, dodajte malo kisele vode, zatim dodajte ulje i sir koji ste izmrvili vilicom. Špinat blanširajte i dodajte u sir pa zatim dodajte jogurt. Na kraju posolite, ako je potrebno pa dodajte kiselo vrhnje i izmješajte. Podmažite pleh uljem pa stavite dvije kore.
Od ostalih kora izdvojite jednu za na vrh, a ostale iskidajte, izgužvajte pa pomiješajte s masom od sira.
Sve zajedno izručite u pleh s pripremljenom korom, pa prekrijte odvojenom korom.
Po vrhu polijte smjesom od jednog vrhnja i 2 jaja pa pecite u pećnici na temperaturi od 180°C, dok lijepo ne porumeni .Pekla sam je u plehu za tortu.