Salate
One nisu tek dodatak obroku. Salate i same mogu biti ukusan obrok i praznik za oči. Ponekad će nam već i pogled na šarene sastojke otvoriti apetit. Ne škrtarite na sastojcima i bojama, neka ih bude što više.
Sve boje salata
Počnite sa zelenim i lisnatim. Što su listovi tamniji, to su zdraviji. Odaberite nekoliko vrsta zelene salate – špinat, rikolu, matovilac ili čak mlade izdanke listova raštike.
Ubacite dugine boje
Odaberite voće i povrće prema spektru duginih boja:
- Za crvenu – crveni radič, lubenica, crvena paprika, jagode, crvene jabuke i svježi šipak.
- Za narančastu – mrkve, naranče i breskve
- Za žutu – kukuruz, ananas, žute jabuke
- Za zelenu – avokado, kivi, šparoge, koromač, potočnica, svježi grašak, celer, krastavac, bosiljak, korijander i menta
- Za plavo-ljubičastu – borovnice, svježi crveni kupus crno grožđe, zrele smokve
Zelena salata
U zelenim listovima salate možemo uživati tijekom cijele godine. Nakon zimske endivije i matovilca, od svibnja do listopada na raspolaganju nam je puterica koju smatraju pravom zvijezdom među salatama jer je bogata magnezijem i manganom. Rikola je, pak, aromatična gorkasta salata i sadržava mnogo željeza pa ju je dobro kombinirati sa sokom od limuna.
Male sugestije
Narežite u salatu kriške limunastog voća, crvenog ili žutog grejpa, naranče ili mandarina. Pospješit ćete apsorpciju željeza i vitamina C iz zelenih listova povrća.
Stavite katkad u salatu i sjeckane lješnjake, orahe, pistacije, soju, sezam, sjemenke suncokreta i buče, indijske oraščiće...Obogatit ćete okus i povećati unos proteina, vitamina E, nezasićenih masti, vlakana i drugih vrijednih tvari.
Kontrast iz pećnice
- 8 cikli (otprilike 1,2 kg)
- 1 kg neoguljenih, mladih krumpira
- sol
- papar
- 2-3 žlice ulja
Četkicom pod mlazom hladne vode operite cikle pa odrežite korijen i listove. Poslažite ih u namašćen lim pokriven alu-folijom. Pecite otprilike 65 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za to vrijeme krumpire temeljito operite četkicom pod mlazom hladne vode. Uzdužno narežite na kriške. Zatim cikle ogulite i narežite na kriške. Poslažite s krumpirom u nauljenu posudu. Posolite, popaprite i nakapajte još malo ulja. Pecite otprilike još 20 minuta.
Preljev
- 15 dkg ocijeđenog svježeg kravljeg sira
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanih začinskih biljaka ( peršin, vlasac, bosiljak, češnjak...)
- krupno mljeveni papar
- sol
Za to vrijeme pripremite umak tako što ćete mikserom pomiješati sir, vrhnje i začinske biljke. Smjesu još posolite i pospite krupno mljevenim paprom te prelijte po ciklama i krumpirima.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
- Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
- BajaderaSastojci za bajaderu: 800 g šećera 1/2 litre vode 250 g maslaca 300 g oraha 300 g mljevenih...
- Mak kockeSastojci 7 jaja 250 g mljevenog maka 250 g kristal šećera 150 g maslaca 1 šalica (35...
- Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
- IšleriZa tijesto 15 dkg kristal šećera 15 dkg oraha (lješnjaka ili badema) 30 dkg maslaca...
- Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade 250 g oraha 250 g šećera 200 g čokolade 50 g kakaa Priprema...
- Bučnica i recept za...Nadjev 60 dkg buče (tikve) 30 dkg svježeg sira 4 jaja 2 žlice kiselog vrhnja soli po ukusu...
- Kolač s oblatnamaSastojci Paket gotovih oblatni Krema od oraha 20 dkg oraha 20 dkg šećera u prahu 15 dkg...
- SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke: glavicu kiselog kupusa 0,5 kg ribanog kiselog...
- Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu 1/2 kg listova za savijaču Nadjev od maka 20 dkg...