Salate
One nisu tek dodatak obroku. Salate i same mogu biti ukusan obrok i praznik za oči. Ponekad će nam već i pogled na šarene sastojke otvoriti apetit. Ne škrtarite na sastojcima i bojama, neka ih bude što više.
Sve boje salata
Počnite sa zelenim i lisnatim. Što su listovi tamniji, to su zdraviji. Odaberite nekoliko vrsta zelene salate – špinat, rikolu, matovilac ili čak mlade izdanke listova raštike.
Ubacite dugine boje
Odaberite voće i povrće prema spektru duginih boja:
- Za crvenu – crveni radič, lubenica, crvena paprika, jagode, crvene jabuke i svježi šipak.
- Za narančastu – mrkve, naranče i breskve
- Za žutu – kukuruz, ananas, žute jabuke
- Za zelenu – avokado, kivi, šparoge, koromač, potočnica, svježi grašak, celer, krastavac, bosiljak, korijander i menta
- Za plavo-ljubičastu – borovnice, svježi crveni kupus crno grožđe, zrele smokve
Zelena salata
U zelenim listovima salate možemo uživati tijekom cijele godine. Nakon zimske endivije i matovilca, od svibnja do listopada na raspolaganju nam je puterica koju smatraju pravom zvijezdom među salatama jer je bogata magnezijem i manganom. Rikola je, pak, aromatična gorkasta salata i sadržava mnogo željeza pa ju je dobro kombinirati sa sokom od limuna.
Male sugestije
Narežite u salatu kriške limunastog voća, crvenog ili žutog grejpa, naranče ili mandarina. Pospješit ćete apsorpciju željeza i vitamina C iz zelenih listova povrća.
Stavite katkad u salatu i sjeckane lješnjake, orahe, pistacije, soju, sezam, sjemenke suncokreta i buče, indijske oraščiće...Obogatit ćete okus i povećati unos proteina, vitamina E, nezasićenih masti, vlakana i drugih vrijednih tvari.
Kontrast iz pećnice
- 8 cikli (otprilike 1,2 kg)
- 1 kg neoguljenih, mladih krumpira
- sol
- papar
- 2-3 žlice ulja
Četkicom pod mlazom hladne vode operite cikle pa odrežite korijen i listove. Poslažite ih u namašćen lim pokriven alu-folijom. Pecite otprilike 65 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za to vrijeme krumpire temeljito operite četkicom pod mlazom hladne vode. Uzdužno narežite na kriške. Zatim cikle ogulite i narežite na kriške. Poslažite s krumpirom u nauljenu posudu. Posolite, popaprite i nakapajte još malo ulja. Pecite otprilike još 20 minuta.
Preljev
- 15 dkg ocijeđenog svježeg kravljeg sira
- 3 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanih začinskih biljaka ( peršin, vlasac, bosiljak, češnjak...)
- krupno mljeveni papar
- sol
Za to vrijeme pripremite umak tako što ćete mikserom pomiješati sir, vrhnje i začinske biljke. Smjesu još posolite i pospite krupno mljevenim paprom te prelijte po ciklama i krumpirima.
I ovo trebate pogledati:
Sutra pripremite...
Uskrsni medenjaci „Ana“Sastojci: 1 jaje 4 žlice šećera 4 žlice mlijeka 2 žlice meda 2 žlice masti (krute) 1...
Domaći kruh s kvascemSastojci: 7g suhog kvasca / 1/2 kockice svježeg 500g glatkog brašna 1 žličica soli 475ml...
Nabujak s crnim vinomSastojci: 17,5 dag čokolade za kuhanje 30 dag maslaca 30 dag šećera 2 omota vanilin...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Kuhano vinoKuhano vino ima svoj osnosvni recept koji se može prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine...
KulenReceptura pravog domaćeg kulena, kao i okus, razlikovat će se od obitelji do obitelji. Priprema...