Peršin

Perite ruke!

Prije početka pripreme hrane obavezno operite ruke ruke, uzmite čisto suđe, a ruke, odjeću, radnu površinu i prostoriju u kojoj pripremate hranu ili jedete možete poprskati sprejom poput Eliksir St. Rocha (koji sadrži 14 eteričnih ulja i štiti vas prirodnim putem).

Čuvjate zdravlje!

Možda najčešće upotrebljavan u našoj domaćoj kuhinji je baš peršin. Teško je pronaći ručak u kojem nema peršina bilo u juhici, varivu, na mesu, ribi, prilogu, povrću, umaku ili salati. List peršin izrazito je ljekovit jer sitmulira mokrenje (diuretska svojstva), povoljno djeljuje na probavni trakt pri sprečavanju grćeva i nadimanja, podstiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, a povoljno utječe na cirkulaciju i kardiovaskularni sistem.

Peršin nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima: list je bogat vitaminom C, A, vitaminima grupe B, te rijetkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).

Ne treba zaboraviti niti bogatstvo mineralnim sastojcima, od kojih je najzastupljeniji kalij, ali značajno je i prisustvo željeza, kalcija, mangana, magnezija i bakra. Upravo radi svojih ljekovitih svojstava, peršin su stari Grci povezivali uz Herkula, a za pobjede u ratu bi ovjenčavali stručkom peršina u čast Herkulesa. Peršin su davali i svojim konjima kako bi bolje trčali. Rimljanima je pak peršin simbolizirao smrt, ali i zaštitu i pročišćenje.

Ukrašavanje jela na tanjuru peršinom vjerojatno potječe još iz rimskog doba gdje je korišten da bi zaštitio hranu, a kod gozbi se koristio kako bi prekrio jake mirisa vina, luka i češnjaka. Najviše prehrambenih svojstava zadržava u sirovom obliku, pa ako nam je do zdravlja, najbolje je sjeckanim peršinom ukrasiti gotovo jelo.Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Umak od gljiva - PROČITAJTE Rolada s puretinom i porilukom - PROČITAJTE Salata od krastavica i paradajza s kiselim vrhnjem - PROČITAJTE Ječmena kaša (krupa) - PROČITAJTE Gusta juha od ječma/geršla - PROČITAJTE