Peršin
Možda najčešće upotrebljavan u našoj domaćoj kuhinji je baš peršin. Teško je pronaći ručak u kojem nema peršina bilo u juhici, varivu, na mesu, ribi, prilogu, povrću, umaku ili salati. List peršin izrazito je ljekovit jer sitmulira mokrenje (diuretska svojstva), povoljno djeljuje na probavni trakt pri sprečavanju grćeva i nadimanja, podstiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, a povoljno utječe na cirkulaciju i kardiovaskularni sistem.
Peršin nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima: list je bogat vitaminom C, A, vitaminima grupe B, te rijetkim vitaminom B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca).
Ne treba zaboraviti niti bogatstvo mineralnim sastojcima, od kojih je najzastupljeniji kalij, ali značajno je i prisustvo željeza, kalcija, mangana, magnezija i bakra. Upravo radi svojih ljekovitih svojstava, peršin su stari Grci povezivali uz Herkula, a za pobjede u ratu bi ovjenčavali stručkom peršina u čast Herkulesa. Peršin su davali i svojim konjima kako bi bolje trčali. Rimljanima je pak peršin simbolizirao smrt, ali i zaštitu i pročišćenje.
Ukrašavanje jela na tanjuru peršinom vjerojatno potječe još iz rimskog doba gdje je korišten da bi zaštitio hranu, a kod gozbi se koristio kako bi prekrio jake mirisa vina, luka i češnjaka. Najviše prehrambenih svojstava zadržava u sirovom obliku, pa ako nam je do zdravlja, najbolje je sjeckanim peršinom ukrasiti gotovo jelo.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
Teleća jetricaUmjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se...
Pašteta od pileće...Sastojci: 40 dkg pilećih jetrica 25 dkg slanine (ili pancete), što mesnatije 2 kuhana jaja...
Slana savijača od sira Uz malo vremena i volje kore za savijaču mogu se napraviti i doma (i trud će biti nagrađen ipak...
Zagorski štrukliSastojci za tijesto: 400 g brašna 1 jaje 1 žlica ulja sol Sastojci za nadjev: 1,2...
Kako napraviti dizano...Sastojci 800 grama glatkog brašna tip 550 ili namjenskog brašna za dizana tijesta...
Gulaš od vrganjaSastojci 2 glavice luka 4 režnja češnjaka stručak ružmaruna 4 krumpira maslinovo ulje pola...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu 1/2 kg listova za savijaču Nadjev od maka 20 dkg...
Šejk od jagoda i lanaSastojci: 1/2 srednje banane, oljuštena i iseckana 60g smrznutih jagoda 300ml mleka (0,5 %...
Gravče na tavčeSastojci 50 dkg bijelog graha 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa) 3...
Varivo od krastavacaSastojci: 50 g putra 1/2 žličice kimla 1 žlicu brašna 2 režnja češnjaka 3 (...