Kisela repa
Repa se očisti, oguli, opere i riba na rezance. Zatim se stavi u čistu drvenu bačvicu bez ikakve druge primjese i red po red dobro nabije. Potom se pokrije čistom krpom, na koju se stavi poklopac koji upada, a na poklopac teško kamenje.
U početku bačva mora stajati u toploj prostoriji. Kada repa počne postajati kisela, bačvu odnesite na hladno mjesto. Prvi puta se repa „pere" kada je već kisela, a kasnije svakih 8 — 14 dana. Pere se ovako: kamenje, daske i krpa se odlože, sva voda, koja se je gore nakupila, odlije se i nadomjesti čistom hladnom vodom. Krpa, daske i kamen se vrlo dobro operu u toploj vodi i opet sve namjesti kako je bilo.
Drugi način kiseljenja repe
Opranu i oguljenu repu naribamo na rezance.
Posolimo, pospemo kimom, izmiješamo i stavimo u posudu za kiseljenje. (Kim možemo i izostaviti ako ne volimo njegov okus.)
Ne smijemo previše tiskati da repa ne postane premekana. Pokrijemo daskama i opteretimo da tekućina prekrije poklopac.
Kiseljenje cijele repe
Cijelu neoguljenu repu možemo kiseliti sa slanom vodom. Možemo je kiseliti sa slanom vodom i između redova stavljati vinski trop koji pospješuje kiseljenje i repi oplemenjuje okus. Prije upotrebe kiselu repu naribamo.
Javite nam kako vam je prošlo kiseljenje repe
Kako skuhati kiselu repu - pročitajte u našem receptu