Juha - čarolija u tanjuru

Kad ste umorni, bolesni ili pothlađeni nema boljeg obroka od fine juhe. Igrajte se sastojcima i kreirajte vlastite recepte. Pri tome imajte na umu nekoliko stvari:

ZA ZDRAVIJU JUHU 

ĐUMBIR - naribajte svježi korijen đumbira i prstima iscijedite sok u mjeri pola žličice soka na posudicu juhe. Đumbir će dati egzotičan okus, ubrzati kuhanje i zagrijati vas.

ULJE - ako povrće pirjate prije dolijevanja vode, učinite to u loncu koji je tanko namazan uljem. Na kraju, kada je jelo skuhano, dodajte žličicu nerafiniranog maslinovog, sezamovog ili bučinog ulja. 

KURKUMA - indijski začin kojeg ima i u našim trgovinama daje prekrasnu žutu boju, ali i olakšava kuhanje proteina i izbacivanje toksina ako u juhi ima mesa. Dodajte pola žličice kurkume na 4 porcije juhe. 

U VODU DODAJTE I...

TEMELJAC - kojeg ćete dobiti duljim kuhanjem odgovarajućeg povrća, začina i mesa u vodi koja se zatim procijedi i upotrebljava u pripremi raznih jela. Od povrća se obično dodaje crveni i bijeli luk, mrkva, peršin, celer i ostali grincajg, ali možete ubaciti i bundevu, poriluk i slično. Bit će bolji ako povrće ne gulite nego ga samo izribate četkom. Ako dodajete meso odlučite se za jeftinije komade ili kosti koje daju odličan okus. Za riblji temeljac također nabavite jeftinije dijelove poput glava i repova, ikre i ljuštura od školjki i račića.

BIJELO I CRNO VINO - čaša bijelog vina odličan je dodatak za morska, riblja variva, pileću juhu ili francusku juhu od luka. Crno vino možete dodati u  varivo od mahunarki (grah, leća, mahune).

MLIJEKO - varivo s grahom i zeljem te krem juhe od bundeve, gljiva ili graška bit će ukusniji ako im na kraju dodate malo mlijeka ili vrhnja za kuhanje.