Grah

Možda ni jedna povrtlarska kultura, osim krumpira, nije razvila toliko vrsta i varijacija kao grah. A među mahunarkama je apsolutni rekorder. Svaka domaćica vjerojatno ima svoju vrstu graha koju najradije kuha ili, bolje rečeno, "svoje vrste" za različite namirnice. Ipak, stručnjaci razvrstavaju grah u četiri glavne sorte od kojih je najšarolikija četvrta i obuhvaća zrna najrazličitijih oblika i veličina, prikladnih za izradu salata. Za variva su pak bolja mala, bijela zrna prve sorte. 

Probava nije prepreka

Poznato je da je  grah "teška" namirnica i da ga svaki organizam ne podnosi. U tom slučaju, jedite grah bez ljuske, pasiran u obliku pirea, kaže, juhe i sličnog. Također, za bolje podnošenje ove ukusne i zdrave namirnice dodajte mu mirodije koje smanjuju nadimanje poput kima, mažutana ili timijana.

Suhi grah - namočite

Mahunarke općenito, pa tako i suhi grah, znatno će brže omekšati ako ih kuhate u mekoj vodi. Obavezno ih treba namočiti preko noći, pa sutradan vodu baciti i naliti svježu. Soliti ih treba tek pošto su skuhane. neke domaćice dodaju u vodu na vrh noža sode bikarbone.