½ kg suhih bresaka (mogu biti i svježe)
1 i ½ šalice šećera
2 šalice brašna
½ žličice praška za peciva
¾ žličice soli
⅔ šalice maslaca
4 – 6 žlica hladne vode
2 žličice cimeta
Postupak pripreme
Breskve se moče u vodi 8 sati ili preko noći. Zatim se kuhaju dok ne smekšaju pa se ocijede, propasiraju, doda 1 i ¼ šalice šećera i uz povremeno miješanje kuha dok se ne zgusne. Tada se ohladi.
Brašno, sol i prašak za pecivo pomiješaju se zajedno s maslacem. Nalije se voda i miješa dok se ne dobije tijesto. Ono se podijeli u 2 jednaka dijela. Svaka se polovina tanko izvalja, premaže kašom načinjenom od bresaka i prekrije drugom polovinom tijesta, kome se rubovi preklope i stisnu. Preostali šećer i cimet pomiješaju se i pospu na pitu. Na njenoj površini se označe mali kvadrati pa se kolač 20 minuta peče u pećnici na 220ºC.
Na kraju se ohladi i izreže po označenim kvadratićima./p>
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
‹ Nanina LJENJA PITA
najbolji recept
Pita od brokula i sira ›
Sastojci
- ½ kg suhih bresaka (mogu biti i svježe)
- 1 i ½ šalice šećera
- 2 šalice brašna
- ½ žličice praška za peciva
- ¾ žličice soli
- ⅔ šalice maslaca
- 4 – 6 žlica hladne vode
- 2 žličice cimeta
Postupak pripreme
Breskve se moče u vodi 8 sati ili preko noći. Zatim se kuhaju dok ne smekšaju pa se ocijede, propasiraju, doda 1 i ¼ šalice šećera i uz povremeno miješanje kuha dok se ne zgusne. Tada se ohladi.
Brašno, sol i prašak za pecivo pomiješaju se zajedno s maslacem. Nalije se voda i miješa dok se ne dobije tijesto. Ono se podijeli u 2 jednaka dijela. Svaka se polovina tanko izvalja, premaže kašom načinjenom od bresaka i prekrije drugom polovinom tijesta, kome se rubovi preklope i stisnu. Preostali šećer i cimet pomiješaju se i pospu na pitu. Na njenoj površini se označe mali kvadrati pa se kolač 20 minuta peče u pećnici na 220ºC.
Na kraju se ohladi i izreže po označenim kvadratićima./p>