Davidove rolnice

Autor: masatera   (palac x 4917) |moji recepti

2
Tijesto: 1 kg glatkog brašna 50 dag margarina 4 dl kiselog vrhnja prstohvat soli Nadjev: 25 dag mljevenih oraha 20 dag šecera 10 dag groždica 2 žlice ruma 1 žlica meda 1 limun - ribana korica pola žlicice cimeta 2 dl vrelog mlijeka 2 žlice (razom) prezli Priprema Tijesto: Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci. Nadjev: Izmiješati orahe, šecer, cimet, groždice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli. Izrada: Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik velicine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta. Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.Peci 180 st.C 20 minuta. Još tople uvaljati u šecer u prahu.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Zaista savršene, okus oraha, meda, limuna, grožđica... u prhko-lisnatom tijestu
Davidove rolnice

Sastojci

Tijesto:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 50 dag margarina
  • 4 dl kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 25 dag mljevenih oraha
  • 20 dag šecera
  • 10 dag groždica
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica meda
  • 1 limun - ribana korica
  • pola žlicice cimeta
  • 2 dl vrelog mlijeka
  • 2 žlice (razom) prezli

Priprema

Tijesto:

Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.

Nadjev:
Izmiješati orahe, šecer, cimet, groždice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.

Izrada:
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik velicine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.Peci 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šecer u prahu.

 

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com/
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Domaći dizani kolač - PROČITAJTE Fritule sa kiselim vrhnjem - PROČITAJTE Kolač od trešanja i skute - PROČITAJTE Istarski cukerančići - PROČITAJTE Bijele ploške - PROČITAJTE