Burek od mesa

Autor: katarina-branka   (palac x 188) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
1 kg svinjskog buta 2 glavice crvenog luka sol biber ulje glatko brašno voda ocat Priprema: Tri dana prije izreži meso na kockice velićine 2 x 2 cm ili po želji malo veće, te odstrani svu masnoću. Meso stavi u posudu, posoli prema želji, dodaj 1 žlicu ulja, malo bibera te sitno kosani crveni luk. Dobro izmješaj, poklopi i ostavi na hladnom mjestu. Svaki dan meso promiješaj u posudi. Umijesi tijesto za kore od brašna, soli, mlake vode, žlice ulja i žlice alkoholnog octa (ne premekano, ali niti pretvrdo), podjeli tijesto u pet hrpica, poklopi staklenim posudicama ili zamotaj u prianjajuću foliju, ostavi tijesto da počiva minimalno 1 sat. Na pobrašnjenu podlogu stavi tijesto i valjaj sa valjkom ili oklagijom uz dodavanje oštrog brašna. Razvaljana kora ne smije biti pretanka , recimo debljine kao kad pečete mlince. U pripremljenu nauljenu tepsiju slaži koru, malo je poulji, a zatim slaži meso na razmake cca  5 centimetara nesimetrično, ponovi postupak još sa dvije kore, te na vrh stavi četvrtu koru na koju ćeš staviti par komadića mesa, kao dekoracija, Burek stavi peći u ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i peci 1 sat. Za vrijeme pećenja nekoliko puta zali sa par žlica gornju koru mješavinom pola ulja i pola vode. Na kraju pečenja tepsiju prebaci na dno pećnice da se bolje zapeće donja kora. Burek se ostavi par minuta da se malo ohladi te reže zavisno od tepsije na četvrtaste komade ili kose. Burek je uspio ako je sredina malo mljeckava, ali pećena. Tu mljeckavost daje luk iz mesa. Žao mi je što se ne može prenijeti miris tako pećenog bureka, jer vjerujte da mu nitko ne može odoljeti. Poanta tako dobrog bureka je meso koje se mariniralo. Dobar tek!   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Burek od mesa na način moje svekrve specifičan je po tome što se meso za burek mora držati u marinadi najmanje tri dana. Burek je pripremala moja svekrva svojoj obitelji na dan kolinja i za Božić. Tu sam tradiciju ja zadržala pa obavezno pripremam na dan kolinja i za posebno obiteljsko okupljanje. Na ovaj način burek se priprema u Zloselima, Kupres, BiH. Meni je naučila valjati tijesto sa oklagijom, tetka od moga supruga kada sam se udala. Uz valjanje tijesta morala sam ponavljati "prst u pitu, prst u tikvu" brzo tako da je postojala mogućnost da se zabunim i izgovorim neku glupost.

Sastojci :

  • 1 kg svinjskog buta
  • 2 glavice crvenog luka
  • sol
  • biber
  • ulje
  • glatko brašno
  • voda
  • ocat

Priprema:

Tri dana prije izreži meso na kockice velićine 2 x 2 cm ili po želji malo veće, te odstrani svu masnoću. Meso stavi u posudu, posoli prema želji, dodaj 1 žlicu ulja, malo bibera te sitno kosani crveni luk. Dobro izmješaj, poklopi i ostavi na hladnom mjestu. Svaki dan meso promiješaj u posudi.

Umijesi tijesto za kore od brašna, soli, mlake vode, žlice ulja i žlice alkoholnog octa (ne premekano, ali niti pretvrdo), podjeli tijesto u pet hrpica, poklopi staklenim posudicama ili zamotaj u prianjajuću foliju, ostavi tijesto da počiva minimalno 1 sat.

Na pobrašnjenu podlogu stavi tijesto i valjaj sa valjkom ili oklagijom uz dodavanje oštrog brašna. Razvaljana kora ne smije biti pretanka , recimo debljine kao kad pečete mlince. U pripremljenu nauljenu tepsiju slaži koru, malo je poulji, a zatim slaži meso na razmake cca  5 centimetara nesimetrično, ponovi postupak još sa dvije kore, te na vrh stavi četvrtu koru na koju ćeš staviti par komadića mesa, kao dekoracija, Burek stavi peći u ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i peci 1 sat. Za vrijeme pećenja nekoliko puta zali sa par žlica gornju koru mješavinom pola ulja i pola vode. Na kraju pečenja tepsiju prebaci na dno pećnice da se bolje zapeće donja kora. Burek se ostavi par minuta da se malo ohladi te reže zavisno od tepsije na četvrtaste komade ili kose.

Burek je uspio ako je sredina malo mljeckava, ali pećena. Tu mljeckavost daje luk iz mesa. Žao mi je što se ne može prenijeti miris tako pećenog bureka, jer vjerujte da mu nitko ne može odoljeti. Poanta tako dobrog bureka je meso koje se mariniralo.

Dobar tek!

 

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: katarina-branka
  • Vrijeme pripreme: 2 sata
  • Vaše oznake (tagovi): burek
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika sntomic's

Hvala velika...puno pozdrava :)

2
Slika korisnika katarina-branka's

Sliku prilažem kod slijedeće pripreme bureka.
Veličina tepsije je univerzalna velika koju dobijete uz kupnju pećnice. Broj kora može biti i pet , ovisno o količini mesa koji imate. Ukoliko vam nije potrebna ispecite je i iskoristite kao mlinac, koji je savršen ako se umoći u malo otopljenog posoljenog maslaca.

bety

3
Slika korisnika sntomic's

kako bih voljela sliku ovoga bureka!!!
otprilike koliko treba brašna za vašu veličinu (koju) tepsije?
i zanima me šta bi s onom petom korom? jer napisali ste: podijeliti tijesto na 5 hrpica?!