Gužvara

recepti_bez_slike
3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca 1 dag šećera 1 dl mlijeka 5 dag brašna 1 jaje za mazanje 2 žlice ruma korica od limuna 2 dl mlijeka kvasac 6 dag margarina za mazanje tijesta 5 dag šećera za posipanje 10 dag grožđica Tijesto: 50 dag brašna 1 dag soli 8 dag margarina 10 dag šećera 2 žumanjka Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču. Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet

Kvas: 

  • 3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca
  • 1 dag šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 5 dag brašna
  • 1 jaje za mazanje
  • 2 žlice ruma
  • korica od limuna
  • 2 dl mlijeka
  • kvasac
  • 6 dag margarina za mazanje tijesta
  • 5 dag šećera

za posipanje 10 dag grožđica

Tijesto:

  • 50 dag brašna
  • 1 dag soli
  • 8 dag margarina
  • 10 dag šećera
  • 2 žumanjka

Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču.

Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.  

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Recepti sa istim ili sličnim sastojcima

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Domaći dizani kolač - PROČITAJTE Pinca - PROČITAJTE Makovnjača - PROČITAJTE Starinska pita - PROČITAJTE Pinca (sirnica) - PROČITAJTE