Bakin carski kolač
Izdašan i ukusan kolač koji je moja baka volila spremati, a ja ga i dan danas volim jesti.
Peče se u limu koji je veličine pećnice.
Sastojci:
- 1/4 kg maslaca
- 1/4 kg šećera
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 1/2 limuna
- 1/4 kg mljevenih oraha
- 1/4 kg brašna
Priprema:
Maslac, šećer i žumanjke umutiti dok ne bude pjenasto. Dodati sok limuna, mljevene orahe, brašno te snijeg od 6 bjelanjaka.
Staviti u podmazan i posut brašnom lim za pečenje veličine pećnice, ali samo pola tijesta. Premazati s tankim slojem pekmeza od marelice, prekriti drugom polovinom tijesta i polagano peći na tihoj vatri. Provjeriti čačkalicom da li je tijesto pečeno kad poprimi lagano smeđu boju, uglavnom treba oko 35 do 40 min. na 160°C.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: lagano / tijesto / marelice / sok