Cernički čupteti

Autor: tatjana   (palac x 6185) |moji recepti

0
foto natječaj recepti_bez_slike
Sastojci za tijesto: 1/2 kg brašna malo soli 1/2 paketića suhog kvasca (razmućen u malo toplog mlijeka) bijelog vina po potrebi Sastojci za punjenje: 15 – 20 dag mljevenog svinjskog mesa soli ljute mljevene paprike mljevenog bijelog luka – sve po ukusu smjesu dobro izmiješati (poželjno je da ova smjesa bude «oštrijeg» okusa, poput mesnih slavonskih kobasica) Postupak pripreme: Umijesiti brašno, sol, kvasac i vino da tijesto postane glatko, tanko razvaljati na debljinu 1/2 cm i izrezati na jednake četvorine dimenzija 4 x 4 cm. U sredinu svake četvorine staviti kuglicu pripremljenog mesa veličine da se mogu vrhovi četvorina nasuprotno spojiti. Lim za pečenje namazati otopljenom svinjskom masti, čuptete staviti jednu uz drugu kako se ne bi rastvarale prilikom pečenje i prije stavljanja u pećnicu poškropiti ih otopljenom svinjskom masti. Pećnicu ugrijati na temperaturi od 180 °C i peći dok tijesto ne porumeni. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+909)
Od gospođe Vera Sokić iz Cernika dobili smo recept slanog kolača koji se, prema našim informacijama, peče samo na cerničkom području (Općina Cernik u neposrednoj blizini Nova Gradiška). Tradicionalno se priprema u vrijeme krmokolja, a Turistička zajednica grada Nova Gradiška promovira čuptete kao gastro suvenir ovoga područja.

cernicki_cupeti_post

Sastojci za tijesto:

1/2 kg brašna

  • malo soli
  • 1/2 paketića suhog kvasca (razmućen u malo toplog mlijeka)
  • bijelog vina po potrebi

Sastojci za punjenje:

  • 15 – 20 dag mljevenog svinjskog mesa soli
  • ljute mljevene paprike
  • mljevenog bijelog luka – sve po ukusu
  • smjesu dobro izmiješati (poželjno je da ova smjesa bude «oštrijeg» okusa, poput mesnih slavonskih kobasica)

Postupak pripreme:

Umijesiti brašno, sol, kvasac i vino da tijesto postane glatko, tanko razvaljati na debljinu 1/2 cm i izrezati na jednake četvorine dimenzija 4 x 4 cm. U sredinu svake četvorine staviti kuglicu pripremljenog mesa veličine da se mogu vrhovi četvorina nasuprotno spojiti. Lim za pečenje namazati otopljenom svinjskom masti, čuptete staviti jednu uz drugu kako se ne bi rastvarale prilikom pečenje i prije stavljanja u pećnicu poškropiti ih otopljenom svinjskom masti. Pećnicu ugrijati na temperaturi od 180 °C i peći dok tijesto ne porumeni.

Prosjek: 5 (+909)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Marijana Grgić's

ovo sam probala jako je fino :beer:

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Salenjaci a'la Đurđica - PROČITAJTE Makovnjača - PROČITAJTE Domaće faširke - PROČITAJTE Pogačice od čvaraka - PROČITAJTE Slagani kolač - PROČITAJTE