Slatki okusi Portugala

<p>Portugal je čarobna zemlja koja će vas naprosto oduševiti jedinstvenim građevinama manuelinskog stila, ali i svojim ribljim specijatetima, vinom i slasticama. Svaki grad ima svoje slastice pa trebate napraviti plan - u kojem gradu treba probati koji kolač.</p>
Recepti - 6 - slika

Naši prijatelj s portala SvjetskiPutnik.hr, osim razgledavanja turističkih destinacija, ozbiljno su se prihvatili isprobavanja lokalnih specijaliteta o čemu su napisali cijelu priču. Mi izdvajamo što svakako ne smijete propustiti ako se zatektnete u Portugalu.

Pasteis de Belem - lisnati kremasti kolačić

Najpoznatiji desert Lisabona je Pasteis de Belem (izgovara se: pastejš d belem). Riječ je o lisnatom kolaču ovalnog oblika s kremom od jaja, cimetom i šećerom u prahu. Najbolji je ako se jede još vruć. Najpoznatije mjesto za kušati ovaj desert je Casa Pastéis de Belém gdje se dnevno ispeče oko 60.000 komada. Po okusu malo podsjeća na kremšnitu, a cimet i tajni sastojci koji je čuvaju kao najstroža tajna, čine ovaj koač jedinstvenim. Veličinom je zgodan usputni zalogajčić.

Queijadinha da Sintra - muffin od sira

Quesijada da Sintra ili kraće queijadinha (izgovara se: kejžadinja) je kolač u obliku muffina, masnijeg biskvita, a glavni okus mu daje slatki svježi sir. Queijadinha je također mali zalogajčić pa teško da ćete pojesti samo jedan.

Ginjinha de Obidos

Obidos, prekrasan srednjovjekovni gradić s utvrdom koja je glavna turistička atrakcija, poznat je i po likeru od višnje – ginjinhi (izgovara se: žižinja) koji se poslužuje se u čašicama od čokolade. Iako savršeni spoj čokolade i višnje poznat u brojnim kombinacijama, u Obidosu nikako ne smijete propustiti kušati ginjihu kao desert nakon šetnje zidinama, a želite li originalni suvenir, ovo je odličan odabir budući da se razlikuje od likera od višnje kakvog smo mi naučili spravljati u našim krajevima. O samom gradiću Obidosu više možete saznati iz teksta: Obidos - selo za kraljice.

Ovos Moles - superslatki desert za hrabre

U Aveiru pak trebate probati ovos moles (izgovara se: ovuš molš), pjenastu kremu od vrlo zašećerih žumanjaka oblikovanih u školjkice ili šlične oblike od taknog tijesta najsličnijem hostiji. Odlično paše uz slabo pošećerenu kavu, a ako uspijete pojesti dva - svaka čast. Ako niste čuli za Aveiro, pročitajte tekst: Aveiro - Venecija zapada.

Puno slatkoga u Guimarãesu

U Guimarãesu kušajte melindres (izgovara se: melindreš) i touchino do ceu (izgovara se: tusinju du seu). Melindres su medenjaci mekanog biskvita s dodanim bademom i odlično idu uz kavu, dok je touchino do ceu košarica punjena kremom od šećera, badema, jaja i limuna.

Portugal nudi puno slastica, a uskoro očekujte i priču o drugim receptima Portugala na portalu SvjetskiPutnik.hr.

promotivni tekst1