Kruh naš svagdašnji...

<p>Mnogi od nas sjećaju se kruha koji su naše bake s mnogo pažnje svakih nekoliko dana mijesile i pekle u krušnoj peći. Taj veliki okrugli kruh od prirodnih i cjelovitih žitarica bio je opojnog mirisa i božanstvenog okusa. Cijenio se kao najvažnija namirnica, trošio umjereno i pažljivo čuvao. Okupljao je obitelj u poslu, molitvi, tuzi i veselju. Iako ga danas rijetko pečemo sami, već kupujemo u pekarnicama i trgovinama, zaslužuje pažnju kakvu su mu pridavali naši stari.</p> <p>&nbsp;</p>
Kruh naš svagdašnji...

Kruhice i Krušarice su vrećice i košarice za čuvanje kruha od domaćeg, ručno tkanog platna od lana, pamuka i konoplje. Prirodni materijal koji „diše“ čuva kruh na prirodan i ekološki način bez nastanka gljivica i plijesni, a njegova izvorna ljepota unosi duh tradicije u svaku kuhinju.
Svaka Kruhica i Krušarica ukrašena je nekim od najljepših poslovica ili uzrečica iz različitih krajeva Hrvatske, koje su povezane upravo s kruhom, a i dan danas su primjenjive kao najveće životne istine.

Buduća proizvodnja Kruhica i Krušarica revitalizirat će već pomalo zaboravljenu domaću proizvodnju tkanina koja je u Hrvatskoj svedena na svega nekoliko tkalaca i, ukoliko zaživi, uzgoj kultura poput konoplje i lana.

Prepoznate od stručne komisije na natječaju Donacije 2012 Zagrebačke banke u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Kruhica i Krušarica ušle su među prvih 10 finalista. Vrlo vrijedne prve tri nagrade pripast će finalistu koji sakupi najviše glasova putem Facebook aplikacije.

Podržite Kruhicu i Krušaricu svojim glasom i omogućite im sredstva za proizvodnju na ovom linku: https://apps.facebook.com/100123863463571/?projectId=31

 1