Škola kuhanja 2.dio - Gastronomadi Akademija
Što sam naučila o „kruhu svagdašnjem“
Teško je zamisliti svakodnevni, suvremeni život bez kruha, odnosno njegovih prerađevina. Iako je to mnogima svakodnevna hrana bez koje ne mogu, s kruhom treba oprezno. Količina pojedenog, naročito ako se pretjera, lako se odrazi na obujam tijela.
Danas poznajemo nekoliko osnovnih kategorija kruha: beskvasni, kruh s kvascem, te kruh s prirodnim odležanim kvascem. Podijeliti kruh možemo na šnite :), ali i prema vrsti glavnog sastojka, a to je brašno. Zato govorimo i o kukuruznom, pšeničnom, raženom kruhu i sličnima.
Kruh jedu ljudi svih rasa, kultura i religija.
Na Srednjem istoku su poznati „flat“ ravni kruhovi bez kvasca. Takvi kruhovi se formiraju u obliku pogača, te se peku bez da ih se ostavi «stajati» odnosno minimalnom fermentacijom.
I drugi krajevi poznati su po sličnim proizvodima – Meksiko po tortillama. Indija po chapati pogačama, a mi imamo – mlince!
Što se kvasca tiče, kvalitetnog je moguće pripremiti i kod kuće. Za dobivanje prirodnog kvasca trebamo stvoriti pogodnu hranjivu podlogu kako bi se gljivice prihvatile i krenule proces vrenja. Uz osnovni recept za kruh, sa brašnom možete ekperimentirati do mile volje, ali i sa dodacima poput sjemenki, luka, maslina ili nečeg sličnog. Mašti dajte na volju!
Mi smo svoje kruščiće sa puno ljubavi i strasti izmjesili, premjesili i ispekli. Korica je bila zlatno žuta, hrskava, a o mirisu i da ne pričam. Kao nekad davno u pekarama. Gdje je nestao taj miris sa zagrebačkih ulica i veža?
Kruščiće smo ponijeli doma, a ukućani su uživali mada je već bilo kasno. Uglavnom, oko kruha, onog doma pečenog, vrijedi se potruditi.
Dok se opojni miris kruha širio prostorijom u kojoj su se pekla naša djela, mi smo saznali povijesnu priču o riži (neke kulture je smatraju darom bogova), o njenim sortama (poznaje se više od 10.000 vrsta riža) i tajnama rižota (ne, tajna nije u „dodavanju maslaca“).
Riža treba biti «al dente».
Skuhali smo preteču rižota, odnosno rižoto „Milaneze“ i doznali da zapravo većina nas jede i voli raskuhanu rižu, jer pravi rižoto mora biti „al dente“, da rižu možete žvakati. Kuhanje rižota nije postupak za podcjenjivanje. Valja dobiti kvalitetnu koheziju, a opet izbjeći stvaranje masnog i kuhanog „blata“.
Pripremiti pravi i ukusni rižoto nije nabaciti malo više Vegete (koju tamo naravno ne koriste) i ostalih začina, već treba polako i u pravom trenutku dodati potrebne sastojke. Kod rižota je najvažniji „timing“ koji steknete s ispravnom praksom.
Srijeda u znaku „jestivih biljaka“.
Jestive biljke dijelimo u više skupina, a najvažnije su voće, povrće i gljive. Gastronomadi su nas poučili skuhati razna variva, pire od cikle, povrće na pari, te napraviti par kreativnih voćnih salata. Drugi tjedan ću se javiti s novim iskustvima, znanjem i možda koju kilu deblja :). Na rasporedu su tjestenine i riba.
Pozdrav, Lana






Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...