Chtef Zagorski chef

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u Tuheljskim Toplicama će biti održana velika kulinarska manifestacija Krapinsko - zagorske županije Chtef Zagorski chef. Manifestacija će biti održana u hotelu Well, Terme Tuhelj s početkom u 12,00 sati.

Kulinarski show Chtef Zagorski chef, osmo je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je svinjska koljenica kao središnja tema te zelje, krumpir i grožđe.

Na osmom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupit će:
1. ŽELJKO BOŽIČEK, Hotel Matija Gubec, Stubičke Toplice, GLAVNO JELO: Sporo pečena svinjska koljenica na vareniku crne nohe, DESERT: Ražnjić od pohanog grožđa u pivskom tijestu
2. MISLAV BOŽIĆ, Hotel & Restoran Villa Magdalena, Krapinske Toplice, GLAVNO JELO: Jesenska koljenica, DESERT: Grojzd
3. MIRKO LJUBIĆ, Restoran Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice, GLAVNO JELO: Plodovi Zagorja, DESERT: Pod Tuheljskim brajdama
4. JOSIP BIVAL, Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica, GLAVNO JELO: Svinjska koljenica s lisnatim krumpirom i zeljem, DESERT: Tanjur s trsja
5. PETAR ČUKMAN I DENIS KOŽIĆ, Srednja ugostiteljska škola Zabok, (Mentor: Ivan Đurkin – Benkotić), GLAVNO JELO: Zagorska štruca s Jakobovim kapicama, DESERT: Slatko zelje
6. MARKO ŠTURLAN, Punkt Beer House, Mokrice, GLAVNO JELO: Pečena svinjska koljenica, DESERT: Izabela
7. JAKOV MIRT, Terme Jezerčica, Donja Stubica, GLAVNO JELO : „Dođi mi na buncek“ DESERT: „Slatki tudum“
8. Izvan konkurencije nastupit će poznati glumci Marija Borić i Adam Končić
Pobjedu će odnijeti kuhar koji će nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvojiti stručnu ocjenjivačku komisiju u sastavu: Tomislav Špiček, jedan od najpriznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara, koji je široj javnosti poznat po nastupima u kulinarskim showovima “Kruške i jabuke” te “Tri, dva, jedan – kuhaj”, zatim Dražen Đurišević, kojeg također često vidimo na televiziji u ulozi promotora Podravkine kuhinje. U žiriju će biti i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.

Posjetitelji će na manifestaciji moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije: vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena - Borisa Drenškog, Vinarije Micak, Vinarije i Pansiona Vuglec, Vinogradarstva Sever, Vinogradarstva Zdolc, OPG-a Prekratić Milivoj. Moći će se probati i zagorski štrukli, koje će ispeći OPG Micak Mladen, probati kolači spravljeni po receptima sa tradicionalne manifestacije KZŽ Babičini kolači, koje će pripremiti bakice Mirica Sinković, Zdenkica Ljubić i Božica Lacković. Farma Krog ponudit će kozji sir i mlijeko, OPG Krog i OPG Curiš zagorski bagremov med, OPG Cesarec bučino ulje, a Mesnica Borošak suhomesnate delicije.

NAPOMENA: Dolazak novinara očekuje se najkasnije u 11,30 sati, s obzirom da natjecatelji tada ulaze u kuhinju i počinju kuhati, a novinarima će se omogućiti ulazak u kuhinju u 11,40 sati (na 15 minuta).

OPĆENITO O MANIFESTACIJI: Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.

Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela - moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela.

Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.

 1