Australijska torta od oraha
Sastojci:
- 3 žlice maslaca
- 1/3 šalice šećera u prahu
- 4 žumanjka
- 1/3 šalice samljevenih oraha
- 1/3 šalice prosijanog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice praška za pecivo
- 4 bjelanca
- marmelada od malina
- 4 žlice maslaca
- 2 žlice šećera
- 1/2 šalice mlijeka
- 60 g čokolade za kuhanje
- 1 žličica vanilin-šećera
Priprema:
U pjenasto umućeni maslac postepeno dodati šećer, žumanjke i orahe. Prosijati brašno zajedno sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo i ulupati čvrstu pjenu od bjelanjaka. Zatim u masu od šećera i žumanjaka dodavati naizmjenično brašno i pjenu od bjelanjaka. Podmazati maslacem dva kalupa za tortu prečnika 20 centimetara i posuti ih brašnom. Usuti u svaki polovinu umućene mase, staviti u umjereno zagrijanu pećnicu (225∞C) i peći 20 minuta ili dok igla, zabodena u tijesto, ne ostane čista. Pečene dijelove torte izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade, a zatim staviti između njih tanak sloj marmelade od malina. Rastopiti maslac u posudi, dodati šećer i mlijeko i miješati na tihoj vatri desetak minuta. Dodati rastopljenu čokoladu, izmaći s vatre i mutiti dok se masa ne zgusne. Umiješati vaniliju, pa ovom masom premazati tortu odozgo i sa strane. Ako je masa suviše kompaktna, zagrijati je na pari da se malo razmekša.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastie
- Sastojci: maslaca / čokolade za kuhanje / marmelada / mlijeko / brašno / šećer