Kruh od pšeničnog brašna

recepti_bez_slike
1 kg brašna 2 dkg soli 2 1/2 dkg kvasca 1/2 dkg kumina 1/2 l vode mast za lim za pečenje Priprema: Brašno se prosije i stavi na toplo mjesto. Kvasac se razmuti s malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, ostavi pokriveno na toplom mjestu da se diže. Ako smo sigurni da je kvasac svjež, onda ga  možemo  samo razmutiti u vodi i ovom vodom zamijesiti kruh. U prosijano brašno stavi se sol i kumin, pa se s malo vruće vode popari, osobito ako se kruh radi od bijelog brašna. Crno brašno ne smije se pariti, jer je i bez toga kruh vlažan. Umjesto svježeg kvasca može se uzeti 1 dkg suhog kvasca.  Kad se popareno brašno ohladi, doda se nabujali kvasac, ili se kruh može umijesiti samo s vodom u kojoj je razmućen kvasac. Voda treba biti mlaka. Kruh se mora čvrsto i dugo mijesiti, a onda ostaviti na toplom mjestu da se tijesto digne. Kasnije se kruhu da oblik i stavi u namazan lim za pečenje da se diže. Oblikovan se kruh može staviti i u košaricu obloženu krpom koja se posipa s malo brašna. Pokrije se i pusti dizati. Kad se tijesto dovoljno diglo, prebaci se u jako ugrijan lim za pečenje i stavi peći u vrlo vruću pećnicu. Peče se otprilike 1/2 sata. Od brašna i vode napravi se ljepilo s kojim se kruh za vrijeme pečenja namaže i dalje peče. Kad je kruh pečen, namaže se vodom i ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.2 (+5) ‹ Kruh od luka najbolji recept Kruh od svježeg sira ›
Isprobala ovaj recept iz neke kuharice - preporučam!

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 dkg soli
  • 2 1/2 dkg kvasca
  • 1/2 dkg kumina
  • 1/2 l vode
  • mast za lim za pečenje

Priprema:

Brašno se prosije i stavi na toplo mjesto. Kvasac se razmuti s malo tople vode i brašna, pa kad je dobro izmiješano, ostavi pokriveno na toplom mjestu da se diže. Ako smo sigurni da je kvasac svjež, onda ga  možemo  samo razmutiti u vodi i ovom vodom zamijesiti kruh. U prosijano brašno stavi se sol i kumin, pa se s malo vruće vode popari, osobito ako se kruh radi od bijelog brašna. Crno brašno ne smije se pariti, jer je i bez toga kruh vlažan. Umjesto svježeg kvasca može se uzeti 1 dkg suhog kvasca. 

Kad se popareno brašno ohladi, doda se nabujali kvasac, ili se kruh može umijesiti samo s vodom u kojoj je razmućen kvasac. Voda treba biti mlaka. Kruh se mora čvrsto i dugo mijesiti, a onda ostaviti na toplom mjestu da se tijesto digne. Kasnije se kruhu da oblik i stavi u namazan lim za pečenje da se diže. Oblikovan se kruh može staviti i u košaricu obloženu krpom koja se posipa s malo brašna. Pokrije se i pusti dizati. Kad se tijesto dovoljno diglo, prebaci se u jako ugrijan lim za pečenje i stavi peći u vrlo vruću pećnicu. Peče se otprilike 1/2 sata. Od brašna i vode napravi se ljepilo s kojim se kruh za vrijeme pečenja namaže i dalje peče. Kad je kruh pečen, namaže se vodom i ohladi.

Prosjek: 4.2 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)