Kuglof

Autor: tatjana   (palac x 1643) |moji recepti


Kuglof se tradicionalno poslužuje za božićni doručak, pa evo jednostavnog osnovnog recepta.

kuglof

Sastojci

50 dkg mekog brašna (za dizana tijesta)
1 kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca)
5 jaja
15 dkg maslaca
1,25 dcl mlijeka
malo soli
15 dkg šećera
2 vanilin šećera
1,25 dcl slatkog vrhnja
naribana korica 1 limuna
7 dkg grožđica (namočiti u rum, ili u vodi)
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Kvasac razmutiti s malo mlakog mlijeka, dodati žličicu brašna i šećera, lagano izmješati da se sve poveže pa pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se diže na toplom mjestu. U veliku posudu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa dodati 5 cijelih jaja, rastopljeni maslac i mlačno mlijeko, prstohvat-dva soli, šećer i vanilin šećer, slatko vrhnje, naribanu koricu limuna i grožđice. Prstima malo sve izmješati, pa dodati dignuti kvasac. Uzeti kuhaču i lupati tijesto (u Zagrebu se kaže isklofati tijesto) sve dok se ne počne odvajati od posude i dok se ne pojave mjehurići. Kalup za kuglof dobro, obilato namazati maslacem, pa u njega staviti tijesto i pustiti na toplom mjestu najmanje pola sata da se digne. Pečnicu zagrijati na 180°C, pa u njega staviti peći kuglof otrilike 45 minuta. Kad je kugof pečen, odmah ga izvnuti na pladanj za posluživanje i posuti šećerom u prahu. napomena: ova je mjera za veći kalup za kulgof, pa ukoliko imate manji kalup, mjeru treba prepoloviti.

Prosjek: 3.4 (+9)
50 dkg mekog brašna (za dizana tijesta) 1 kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca) 5 jaja 15 dkg maslaca 1,25 dcl mlijeka malo soli 15 dkg šećera 2 vanilin šećera 1,25 dcl slatkog vrhnja naribana korica 1 limuna 7 dkg grožđica (namočiti u rum, ili u vodi) šećer u prahu za posipanje Priprema Kvasac razmutiti s malo mlakog mlijeka, dodati žličicu brašna i šećera, lagano izmješati da se sve poveže pa pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se diže na toplom mjestu. U veliku posudu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa dodati 5 cijelih jaja, rastopljeni maslac i mlačno mlijeko, prstohvat-dva soli, šećer i vanilin šećer, slatko vrhnje, naribanu koricu limuna i grožđice. Prstima malo sve izmješati, pa dodati dignuti kvasac. Uzeti kuhaču i lupati tijesto (u Zagrebu se kaže isklofati tijesto) sve dok se ne počne odvajati od posude i dok se ne pojave mjehurići. Kalup za kuglof dobro, obilato namazati maslacem, pa u njega staviti tijesto i pustiti na toplom mjestu najmanje pola sata da se digne. Pečnicu zagrijati na 180°C, pa u njega staviti peći kuglof otrilike 45 minuta. Kad je kugof pečen, odmah ga izvnuti na pladanj za posluživanje i posuti šećerom u prahu. napomena: ova je mjera za veći kalup za kulgof, pa ukoliko imate manji kalup, mjeru treba prepoloviti. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+9)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
8 + 10 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.
Slika korisnika Dragica Braunstein's

Odlicni recepti ! Hvala !

"Još jedan recept iz TOP 50"