Bračka čupava torta - Hrapačuša

Autor: dada27   (palac x 9272) |moji recepti

4
recepti_bez_slike
14 jaja 20 dag šećera 20 dag samljevenih bajama (badema) 2 žlice brašna 1 žlica ulja korica limuna i naranče malo ruma Nadjev: 12 bjelanjaka 70 dag oraha 70 dag šećera Priprema: BISKVIT: razdjeliti bjelanjke od žutanjaka. Od 12 žutanjaka odvojiti 2 žutanjka i dodati 2 cijela jaja. Žutanjke i jaja pjenasto umutiti i izmješati sa šećerom pa u to dodati bajame, brašno, ulje, korice limuna i naranče te rum.  Peći kao i ostale torte u namašćenom i pobrašnjenom kalupu (na 180°C oko 1sat). Tijesto se mora odvajati od kalupa.  NADJEV: U široku posudu na umjerenoj vatri staviti bjelanjke, šećer i cijele polovice oraha. Mješati lagano žlicom oko 1h. Kad orasi dobiju zlatno-žućkastu boju i željenu gustoću (kad se počne odvajat) izlijte još vruću smjesu na biskvit. Tortu poslužite tek slijedeći dan. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+5)
Ovo je autohtona torta otoka Brača gdje je poznata pod imenom Hrapačuša. Možda niste čuli za nju, ali ako imate familiju koja godinama živi na tom krasnom otoku, znat će o kojoj slastici pričate. Zanimljivost ove torte je da može izdržati 5-6 dana na sobnoj temperaturi bez da izgubi na okusu ili kvaliteti.

Biskvit:

  • 14 jaja
  • 20 dag šećera
  • 20 dag samljevenih bajama (badema)
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica ulja
  • korica limuna i naranče
  • malo ruma

Nadjev:

  • 12 bjelanjaka
  • 70 dag oraha
  • 70 dag šećera

Priprema:

BISKVIT: razdjeliti bjelanjke od žutanjaka. Od 12 žutanjaka odvojiti 2 žutanjka i dodati 2 cijela jaja. Žutanjke i jaja pjenasto umutiti i izmješati sa šećerom pa u to dodati bajame, brašno, ulje, korice limuna i naranče te rum.  Peći kao i ostale torte u namašćenom i pobrašnjenom kalupu (na 180°C oko 1sat). Tijesto se mora odvajati od kalupa. 

NADJEV: U široku posudu na umjerenoj vatri staviti bjelanjke, šećer i cijele polovice oraha. Mješati lagano žlicom oko 1h. Kad orasi dobiju zlatno-žućkastu boju i željenu gustoću (kad se počne odvajat) izlijte još vruću smjesu na biskvit. Tortu poslužite tek slijedeći dan.

Prosjek: 3.4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)