Hrapačuša

Autor:   (palac x 1434) |moji recepti

Uspomena s ljetovanja ili preporuka što svakako treba probati ako ljetujete na Braču. Ova ukusna torta potječe s Dola na Braču i svaka dolska obitelj ima svoj „tajni“ recept. Hrapačuša je dobila ime po kamenu jer izgledom podsjeća na istoimeni kamen.

Hrapačuša

Sastojci za biskvit

  • 2 cijela jaja
  • 10 žumanjaka
  • korica limuna
  • korica naranče
  • malo rumažlica ulja
  • 20 dkg šećera
  • 20 dkg mljevenih badema
  • 2 žlice brašna

 

Sastojci za nadjev

  • 12 bjeljanaka
  • 70 dkg oraha
  • 70 dkg šećera

Priprema

Razdvojiti žumanjke do bjelanjaka (dva žumanjka će vam ostati). Za biskvit umutiti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodati mljevene bademe, brašno, ulje, koricu limuna i naranče te malo ruma. Ovu smjesu smjesu peći u masnom pobrašnjenom kalupu (od 1,5 lire) otprilike sat vremena na 180°C. Biskvit je pečeno kada se odvaja od kalupa. Nadjev se počne pripremati čim se biskvit stavi peći. Na laganu vatru staviti bjelanjke, šećer, orahe.

Orahe za nadjev ne mljeti, nego se razdvoje na polovice. Lagano miješati žlicom oko 1 sat. Kad su orasi žućkasto zlatni i smjesa se odvaja od posude, preliti po još vrućem biskvitu. Hrapačuša se poslužuje tek sljedeći dan (jer treba jedan dan da se dobro poveže, prožme i posuši). Može stajati sedmicu dana a da se ne pokvari, ali hrapačušu ne stavljati u hladnjak, nego čuvati, kako će vam reći na Braču, na „hladno i škuro misto“ (primjerica smočnica).

 

2 cijela jaja 10 žumanjaka korica limuna korica naranče malo rumažlica ulja 20 dkg šećera 20 dkg mljevenih badema 2 žlice brašna   Sastojci za nadjev 12 bjeljanaka 70 dkg oraha 70 dkg šećera Priprema Razdvojiti žumanjke do bjelanjaka (dva žumanjka će vam ostati). Za biskvit umutiti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodati mljevene bademe, brašno, ulje, koricu limuna i naranče te malo ruma. Ovu smjesu smjesu peći u masnom pobrašnjenom kalupu (od 1,5 lire) otprilike sat vremena na 180°C. Biskvit je pečeno kada se odvaja od kalupa. Nadjev se počne pripremati čim se biskvit stavi peći. Na laganu vatru staviti bjelanjke, šećer, orahe. Orahe za nadjev ne mljeti, nego se razdvoje na polovice. Lagano miješati žlicom oko 1 sat. Kad su orasi žućkasto zlatni i smjesa se odvaja od posude, preliti po još vrućem biskvitu. Hrapačuša se poslužuje tek sljedeći dan (jer treba jedan dan da se dobro poveže, prožme i posuši). Može stajati sedmicu dana a da se ne pokvari, ali hrapačušu ne stavljati u hladnjak, nego čuvati, kako će vam reći na Braču, na „hladno i škuro misto“ (primjerica smočnica).  

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
tri i jedan jednako je
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Goran Vujičić's

Verujem da je odlično pa će biti isprobano za vikend !