Lokša

Autor: LanaM   (palac x 33897) |moji recepti

0
30 dag oštrog brašna 1 prstohvat soli  tople vode po potrebi Nadjev: zašećerena ili zameđena topla voda orasi med od šećerne repe ili obični med Priprema: 1. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto kao za trgance 2. Rastanjiti nekoliko jufki na debljinu mlinaca, okruglog oblika 3. Staviti peći s obje strane na plotnu štednjaka ili ispeći na poleđini tepsije u pećnici 4. Svaku jufku umočiti u kipuću vodu 5. Redom slažući ih jednu na drugu, između stavljati orasa i meda, dok se ne potroše svi sastojci 6. rezati na kriške kao tortu           Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
I dok su se u pradavna vremena od brašna i jaja, te mrvicu soli pravili svi obredni kolači na selu, od uskrsnog narogušenog peretka, do svatovskog okruglog divojačkog kolača, polnoćka se na Badnjak dočekivala s lokšom. Priča o lokši, priča je o pradavnoj seoskoj jednostavnosti tako daleko od gradske božićne raskoši. Lokša je ostala i bez jaja, jer se s njom završavalo dugo razdoblje adventskog strogog posta. Jufka od samog brašna i vode, pečena na plotni, uz dodatak oraha i meda, zahvalnom seljaku, bila je simbol predbožićnih obreda i imanja, za razliku od grada gdje su u isto vrijeme gospodska djeca žlicama iz šalica strugala šećernu vinsku pjenicu badnjačke vajnsupe.
Recepti - 4 - slika

Sastojci za tijesto za juku:

  • 30 dag oštrog brašna
  • 1 prstohvat soli
  •  tople vode po potrebi

Nadjev:

  • zašećerena ili zameđena topla voda
  • orasi
  • med od šećerne repe ili obični med

Priprema:

1. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto kao za trgance
2. Rastanjiti nekoliko jufki na debljinu mlinaca, okruglog oblika
3. Staviti peći s obje strane na plotnu štednjaka ili ispeći na poleđini tepsije u pećnici
4. Svaku jufku umočiti u kipuću vodu
5. Redom slažući ih jednu na drugu, između stavljati orasa i meda, dok se ne potroše svi sastojci
6. rezati na kriške kao tortu

 

 

 

 

 

No votes yet
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)