Trganci sa šunkom

Autor: LanaM   (palac x 33702) |moji recepti

0
30 dkg oštrog brašna 1 prstohvat soli vode po potrebi 1/2 kg svježeg kravljeg sira 10 dag domaće šunke ili slanine Priprema: 1. Od brašna i vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto 2. Tijesto rastanjiti oklagijom, izrezati nožem na veće komade 3. Svaki komad kidati prstima u ključalu vodu 4. Iscijediti tijesto kada je kuhano 5. Dodati kravlji sir, prženu šunku ili slaninu 6. Poslužiti toplo   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2) ‹ Tjestenina u bijelom umaku od škampa najbolji recept Tuna sa rajčicom ›
Kosidba je jedan u nizu zahtjevnih poljoprivrednih poslova koji su iziskivali pomoć čitave dobrosusjedske zajednice koju je poslije teškog posla trebalo i dobro nahraniti. I dok nas izvori upućuju da su se u prvoj polovici 19. stoljeća kod imućnijih gazda nekada u Požeštini organizirale čitave gozbe, što na livadama, što kod kuće, u razdoblju između dva svjetska rata, seljak je do lipnja već dobrano pojeo svoje zalihe suhe svinjetine. U oskudici bila su dobra i teška, zasitna, jednostavna jela poput masna tarane, odnosno trganaca sa šunkom koje je reduša nosila na glavi od kuće na livadu u velikoj košari, prekrivenoj najljepšim peškirom.
Recepti - 4 - slika

Sastojci:

  • 30 dkg oštrog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • vode po potrebi
  • 1/2 kg svježeg kravljeg sira
  • 10 dag domaće šunke ili slanine

Priprema:

1. Od brašna i vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto
2. Tijesto rastanjiti oklagijom, izrezati nožem na veće komade
3. Svaki komad kidati prstima u ključalu vodu
4. Iscijediti tijesto kada je kuhano
5. Dodati kravlji sir, prženu šunku ili slaninu
6. Poslužiti toplo
 

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika anakoc's

odična stranica sa jednostavnim receptima, i već zaboravljenim